Om det inte var tillräckligt spännande innan avgörandet idag, så löste Micke Persson det på sitt alldeles egna lilla sätt. Först var han trea i starten, sen la han sig några kurvor längre fram. 28 sekunder blev 21. Två heat senare skulle det avgöras – Jesper Börjesson och Albin Elowson mot Grant och Stewart Baylor. Och vilket crossheat de gjorde, svenskarna. Det var aldrig något snack. 

Vilken dag vi fått uppleva här på Circuito de Navarra. Faktum är att vi svenskar inte fått uppleva något sådant här på 22 långa år. Då, 1994, kunde vi summera den femte titeln på lika många år. Sedan dess har det visserligen blivit ett gäng medaljer, men gulden har uteblivit.

Istället har världsmästarna hetat Frankrike, USA, Spanien, Frankrike och Finland. Nu är vi tillbaka i endurons finrum, som världsmästare i Junior Trophy, 2016.

 

De svenska grabbarna såg ut att hänga med.... hyfsat, i den svenska nationalsången.
De svenska grabbarna såg ut att hänga med…. hyfsat, i den svenska nationalsången.

 

De som gjorde det har ni koll på – Albin Elowson, dubbel VM–silvermedaljör i 125 och nybliven JVM–silvermedaljör, Mikael Persson, ungdomsvärldsmästare på 125 i fjol, och så Jesper Börjesson, som gjorde sitt femte raka Six Days för det svenska landslaget och som man liksom alltid kan räkna med gör sitt jobb. Vilka grabbar!

Vi har visserligen lett Junior Trophy–klassen från start till mål den här veckan, men mer än allt annat har det känts väldigt upp och ner. Persson började katastrofalt den första dagen och led av smällar mot skallen i ett par dagar, Elowson körde som en världsförare de första tre dagarna men försvann helt den fjärde, och Börjesson inledde också strålande för att sedan dippa dag för dag innan ett gaffelbyte fick honom på hjulen igen.

 

Förarna firade med sin servicepersonal efter målgång.
Förarna firade med sin servicepersonal efter målgång.

 

Och vi måste prata mer om Börjesson. Det skulle alltså avgöras idag, på en provisorisk crossbana med start i djupt grus och med de fyra första svängarna på asfalt. När jag frågade Börjesson om starten igår svarade han att ”någon troligtvis kommer dö”.

Vad gjorde karln? Tog starten förstås.

– Jag ville inte ha massa sten på mig, så det var bäst att va först, skrattade han efteråt,

Inte nog med det, bakom Börjesson och totalsnabbast för hela veckan, amerikanen Taylor Robert, tog Albin Elowson hand om tredjeplatsen innan förarna ens hunnit ut på crossbanan. De amerikanska juniorerna var långt ner och vi hade dessutom en joker i Trophy–lagets Adam Andersson, som kunde ligga med och kontrollera där bak.

 

Albin Elowson och Lars Göran Ståhl hade svårt att sätta ord på känslorna efter triumfen.
Albin Elowson och Lars Göran Ståhl hade svårt att sätta ord på känslorna efter triumfen.

 

Bröderna Baylor försökte. Men det gick inte. Det gick inte alls. Ärligt talat så minns jag inte på vilka placeringar Börjesson och Elowson körde in på. Men det var inget snack om att de korsade mållinjen som världsmästare, efter varsitt fantastiskt crossheat.

Förbundskapten Lars–Göran Ståhl var rörd till tårar efteråt.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Helt tom på ord. Det känns obeskrivligt. Äntligen så gjorde vi det, sa Ståhl.

Som om inte ett VM–guld var nog gjorde de svenska World Trophy–killarna vad de skulle och tog sig i mål. Därmed är Sverige faktiskt fyra i klassen. Ett fantastiskt resultat, som ingen nog hade räknat med inför tävlingen.

 

Innan prisutdelningen firades det med cava i depån.
Innan prisutdelningen firades det med cava i depån.

 

Med de nya reglerna räknas alla tider, alla dagar, och man har inte råd att tappa någon förare. Det var vad såväl Spanien som Italien, Australien och Portugal gjorde och helt plötsligt var Sverige fyra. Kevin Olsen, Oliver Nelson, Adam Andersson och Joakim Grelsson har gjort en fantastisk vecka alla fyra.

USA tog hem trofén efter att precis som Sverige ha lett veckan från första dagen till den sista. Och det gick inte att ta miste på den amerikanska glädjen efteråt. För första gången sedan Six Days startade, för 103 år sedan, och efter otaliga försök är nämligen USA lagvärldsmästare. Kailub Russell, som förra året blev den första att vinna GNCC och Nationals Enduro under samma år, var en fjärdedel av det vinnande laget.

– Det blir svårt att toppa det här, sa han efteråt till Race.

 

Sveriges Trophy–lag körde till sig en fjärdeplats – ett fantastiskt resultat för det rena juniorlaget.
Sveriges Trophy–lag, med bland andra Joakim Grelsson, körde till sig en fjärdeplats – ett fantastiskt resultat för det rena juniorlaget.

 

Taylor Robert, totalsnabbast individuellt, Thad Duvall och Michael Layne var övriga i laget. Storbritannien, med Nathan Watson, Jamie McCanney, David McCanney och Jamie Lewis, slutar tvåa och Tjeckien något överraskande på en tredje plats.

I Womens World Trophy lyckades Australien för fjärde gången i rad ta hem titeln, när man vann närmast före Spanien och Tyskland, med den individuellt snabbaste tjejen Maria Franke i laget. Sverige, med debutanterna Hanna Berzelius och Amanda Elvin samt Emelie Karlsson, tog sig alla i mål och slutar på en femte plats.

 

Amanda Elvin och de svenska tjejerna lyckades bli femma till slut.
Amanda Elvin och de svenska tjejerna lyckades bli femma till slut.

Fotnot: Glöm inte köpa nästa nummer av Race Magazine, där vi summerar veckan i Spanien och självklart pratar mer med de svenska förarna. 

 

USA är första gången World Trophy–mästare på Six Days. Kailua Russel, Taylor Robert, Thed Duvall och Michael Layne var de som gjorde det. Storbritannien slutade tvåa och Tjeckien trea.
USA är första gången World Trophy–mästare på Six Days. Kailua Russel, Taylor Robert, Thed Duvall och Michael Layne var de som gjorde det. Storbritannien slutade tvåa och Tjeckien trea.