Varmt, kvavt och svettigt. Efter en vecka på Sardinien vet de svenska Six Days-lagen vad de har att vänta när de sätter sig på cyklarna i morgon. Under söndagen var det fokus på dryck och att få i ordning allt inför starten.

Cyklarna i Park Ferme inför starten i morgon.
Cyklarna i Park Ferme inför starten i morgon.

Det var en febril aktivitet i det svenska lägret när Race anlände till piren i Olbia där paddoken är belägen. Lådor skulle packas, däck fixas och, inte minst, vätska intas. För det är en väl tilltagen luftfuktighet som den sardinska staden bjuder på under söndagen.

Visserligen har graderna sjunkit till bara knappa 25, mot runt 30 tidigare i veckan, och molnen börjat visa sig, men med det har också vädret blivit extremt kvavt och svetten tränger ur varje por på kroppen.

Vätska är därmed A och O för att vara så väl förberedd som möjligt inför de sex dagar med race som drar i gång i morgon.

För Micke Persson har det varit en något kaotisk vecka efter att han fick förfrågan så sent som förra tisdagen om en plats i Sveriges Trophy-lag, efter att Jocke Ljunggren tvingades avböja.

– Ja, det är så mycket runt omkring som ska fixas, som man inte tänker på, så det har varit lite mycket, sa han när vi träffade honom på söndagen.

– Dessutom har hojen strulat. Vi var på testbanan i princip hela onsdagen och torsdagen och till slut fick vi byta hela motorn, så nu går den. Vi vet fortfarande inte vad felet var, den var ju helt ny. Men nu känns det i alla fall som allt är klappat och klart och man är sugen på att köra.

”Kommer bli dammigt”

Persson säger att han inte lider något längre av sina handleder, som fick ta mycket stryk efter en bilolycka i våras, utan är redo för sex dagars tävling. Och i morgon går ut först av svenskar i morgon och lämnar paddocken klockan 08.07.

– Det känns bra faktiskt. Det kommer nog bli rejält dammigt under dagen men i och med att jag har så snabba förare framför mig så kommer jag med största sannolikhet inte att köra i kapp de och behöva påverkas extra mycket av dammet.

De svenska landslagen, tillsammans med landslagsledningen och tränare, har i veckan gått samtliga de specialprov som kommer att köras. Och vissa två gånger. Tio prov är uppsnitslade runt Olbia och varje prov mäter fem–sex kilometer. Så det har blivit några kilometer.

– Jag fick stanna inne på måndagen på grund av en förkylning som inte vill ge med sig, men annars har jag gått hela veckan. Det ser väl ut som det brukar här nere. Inte så mycket skog, snabbt, kommer bli dammhalt, berättade Robert Kvarnström.

Förutom Kvarnström har också rumskompisen Albin Elowson haft problem med en förkylning, men annars är det ett piggt, fräscht och laddat svenskt gäng som inleder tävlingen i morgon.

– Ja, det känns bra. Killarna, och tjejerna också för den delen, känns jäkligt sugna på att köra race nu och det känns riktigt fokuserat, sa Daniel Persson, som i Anders Erikssons ställe hoppat in som coach under Six Days.

Första tävlingen utomlands

Bland klubblagen var det också fullt fokus på race under söndagen. Sex svenska lag finns på plats och däribland två renodlade Botkyrka MK-lag. En klubb som alltså valt att satsa extra på Six Days just i år. Och om de allra flesta i de svenska landslagen varit med på Six Days åtminstone någon gång tidigare, finns här fler rookies.

För Martin Granqvist och Fredrik Johansson är det till och med första endurotävlingen utomlands.

– Det är lite speciellt helt klart. Jag fick höra att klubben skulle satsa på att skicka lag till Six Days för något år sedan och att man i så fall skulle ha chans att få åka med. Men då trodde jag nog ärligt talat att det kanske inte skulle bli något av det, berättar Granqvist och fortsätter:

– Men nu är vi här och det känns fantastiskt. Men det är mycket att tänka på runt omkring. Själva körningen kommer nog gå bra, men sen är det massa annat som man inte är van vid. Bara det att byta däck med tidspress. Har man väl gjort på nån enstaka SM–tävling tidigare bara, skrattade han.