De italienska förarna har ett massivt publikstöd längst proven. Men för de sex i Trophy-laget har det varit en tung inledning på Six Days. Alex Salvini var bra med i går men spenderade sedan kvällen på sjukhus. I dag fortsatte oturen för världsmästaren.
– Det var min klart tuffaste dag den här säsongen, sa han till Race efteråt.

Alex Salvini och hans Italien har fått en tung start på Six Days.
Alex Salvini och hans Italien har fått en tung start på Six Days.

Alex Salvini kom till Sardinien som nybliven världsmästare i E2. Dessutom hade han några veckor tidigare totalvunnit Italienska mästerskapet.

Men nu har det börjat strula för italienaren och som så många gånger förut kommer en olycka sällan ensam.

– Jag fick en vass pinne in i armen under det tredje provet i går, när jag kom för nära ett träd. Kunde köra vidare då men när jag besökte sjukhuset efteråt satt det kvar träbitar i armen. De försökte skära bort det men de satt för djupt och hade gått in i muskler och nerver. Så det blev operation som var klar vid midnatt, sa Salvini till Race efter dagens tävling och visade upp en rejält svullen arm med ett tiotal stygn.

Salvini blev ändå trea i går och var bra med under dagens två första prov. Då var det dags för cykeln att strula.

– Det gick bra att köra med armen efter att jag fått sprutor i morse men på tredje provet fastnade det för mycket sand mellan kedjehjulet och kedjan och cykeln stannade. Tog en minut innan jag kom i väg. Och sen bröt jag av fotpinnen på nästa prov, fixade det men fick tidstillägg, suckade Salvini.

Som om inte det vore nog vurpade Honda-föraren på sista provet och landade på den skadade armen. Allt sammantaget gjorde att Salvini inte slutade på bättre än 65:e plats och var därmed klart sämst av de italienska förarna.

Men ingen av de andra hemmaförarna hade heller någon jättelyckad dag, Deny Philippaerts bäst som trettonde, och i totalen tappade Italien ytterligare dryga tre minuter på Frankrike.

Oscar Balletti och Salvini drar iväg till publikens jubel.
Oscar Balletti och Salvini drar iväg till publikens jubel.

Antoine Meo var snabbast när han vann tre av de sex proven. Noterbart är att fransmannen på Six Days kör en KTM 300, tvåtakt, i stället för den 250 fyrtakt han vanligtvis styr i VM.

– KTM ville ha en fabriksförare i E3 när Nambotin var tvungen att lämna återbud. Valet föll på mig och jag tackade ja. Hade inte hunnit testa mycket innan start men det har fungerat bra. Det är ju helt annorlunda men bara man förstår vad den kapabel till så funkar det, berättade Meo på en presskonferens i går.

Australiensaren Daniel Milner var tvåa under tisdagen och Johnny Aubert trea. Därefter följde bäste amerikan, Robert Taylor, på fjärde plats och Pela Renet på den femte. Tre fransmän bland de fem alltså och Frankrike tog naturligtvis också hem även dag två.

World Trophy, preliminära resultat dag 2:

1) Frankrike, 4:18:52, 2) Australien, 4:22:22, 3) USA, 4:22:49, 4) Spanien, 4:24:49, 5) Italien, 4:25:49, 6) Sverige, 4:38:19.

Fotnot: Text om de svenska lagen samt preliminära resultat sammanlagt kommer under kvällen.