Ny bana och nya prov. Då tände de svenska juniorerna till rejält. Och precis som landslagscoach Daniel Persson sa inför dagen så passade sanden verkligen svenskarna. Man vann dagen och jagar nu USA som tvåa i sammandraget, 26 sekunder bakom. 

Både Daniel Persson och Oliver Nelson pratade förresten om det på förhand, hur sanden på veckans nya prov i San Juan verkligen skulle passa svenskarna. Och inte minst kom de att passa just Nelson, som fortsätter briljera med tider i världsklass.

Aldrig sämre än femtonde tid på något av dagens sex prov, och topp–tio på tre av dem, gjorde att Nelson förbättrade sin totalplacering från igår och körde in som elva individuellt. Bakom sig hade han bland annat samtliga fransmän utom Pela Renet. Av juniorerna är han topp–tre på samtliga prov.

– Bra tider. Men han överladdade lite och kände själv att det kunde gått ännu bättre om han inte gjort dessa missar. Fortfarande mycket snabba tider, hälsar Daniel Persson via mail från San Juan på onsdagskvällen.

Nelson är förstås den klarast lysande stjärnan i det svenska laget, det går inte att komma ifrån, men ingen skugga ska falla över de resterande tre fjärdedelarna av laget. Alla tre gjorde de nämligen riktigt fina insatser.

 

En betydligt bättre dag för Lars Löfgren idag, som inte alls på samma sätt verkade störas av tummen. Foto: Svemo
En betydligt bättre dag för Lars Löfgren idag, som inte alls på samma sätt verkade störas av tummen. Foto: Svemo

 

Lars Löfgren kom tillbaka fint från den tumskada han ådrog sig i måndags, som också störde honom igår, och körde in som femte bästa junior.

– Han laddade på rejält idag och visade att han ville vara med och slåss i täten. Kul att se, menade Persson.

Jesper Börjesson fick tidigt ont i den axel han sträckte igår och missade något på enduroprovet (som kördes en gång, i övrigt bara crossprov), men var annars stabil runt 30:e tid totalt på de övriga fem specialproven.

– Och Kevin Olsen höjde sig rejält idag och verkar ha roligt på hojen. Humöret på topp och han hängde med riktigt bra. Härligt, tyckte Persson.

 

Bästa dagen hittills för Olsen, som var nia i E1-klassen på sin Kawasaki. Foto: Svemo
Bästa dagen hittills för Olsen, som var nia i E1-klassen på sin Kawasaki. Foto: Svemo

 

Bakom Sverige kunde USA köra in som tvåa för dagen, och när amerikanerna var knappa minuten efter kunde man också ta ledningen i sammandraget. Men svenskarna är bara 26 sekunder efter och fortsätter man lika fint i morgon kan det se än roligare ut då.

Frankrike tappade över två minuter på Sverige och är nu dryga minuten efter, där hjälptes det svenska laget av att Loic Larrieu drog på sig en tidsprick på en minut när han var sen till parc fermé.

Australien tappade över fyra på svenskarna som därmed drog ifrån med över två och en halv. Australien tappade dessutom en man när Thomas McCormack tvingades bryta, något som också drabbade Chile och Tyskland som jagar längre bak.

– Det är dammigt och varmt, cirka 34 grader, och nu tar det hårt på grejerna. Viktigt att byta luftfilter vid varje service och hålla ordning på hojen, menade Persson och avslutade om de svenska juniorernas fortsatta jakt:
– Med samma inställning i morgon, och om allt håller, så ska vi visa dem vad vi kan!

 

Jesper Börjesson störs av en axel men fortsätter leverera stabila tider på specialproven.
Jesper Börjesson störs av en axel men fortsätter leverera stabila tider på specialproven. Foto: Svemo

 

Fotnot: Tack till Sandberg på http://www.tibromk-enduro.nu/ för hjälp med bildleverans.