Även om de allra flesta Trophy- och Junior Trophy-svenskarna hade sämre tider i dag var det nästan idel förbättrade placeringar jämfört med gårdagen. Båda lagen tog också mer framskjutna placeringar i dag. Kanske är dammet till fördel för svenskarna?

Lars Löfgren gjorde en klart bättre dag och bidrog till att Junior-laget klättrade två placeringar i sammandraget.
Lars Löfgren gjorde en klart bättre dag och bidrog till att Junior-laget klättrade två placeringar i sammandraget.

En sjätte plats för Trophy-jaget, mot en sjunde i går, och en fjärde för Junior, mot en sjunde i går. Det var mestadels glada miner i det svenska landslagslägret efter dagens race.

Robert Kvarnström var återigen snabbast svensk, med en provtid på 53 minuter och 21 sekunder. En knapp minut långsammare än i går men en mer framskjuten placering i E2, där han blev 13:e man (sjua av juniorerna).

– Nja, jag är väl inte helt nöjd i dag heller. Vurpar för mycket. Var omkull två gånger på sista provet bara, sa Kvarnström och konstaterade:

– Det är svårt. Svårt, snabbt och jobbigt.

Bakom Robban förbättrade sig samtliga svenskar i Junior-laget sina placeringar. Albin Elowson var 24:a av juniorerna (20:e i E1) mot en 32:a plats i går och Oliver Nelson förbättrade sig 18 placeringar och blev 20:a (15:e i E1).

– Men i och med att det gick så dåligt i går var de långsamma framför. Jag kom i fatt men det var i princip omöjligt att ta sig förbi på grund av dammet. Det är bättre att bara ligga kvar där än att chansa. Förhoppningsvis blir det bättre tills i morgon med ny seedning, sa Nelson och fortsatte:

– Det är fortfarande jäkligt roliga prov och körning trots dammet.  Det var riktigt roligt i går också även om det inte gick så bra då.

Lars Löfgren var näst bästa junior och var betydligt mer nöjd efter tisdagens race.

– Cykeln strulade i går, en batteripol som ställde till det med insprutet. I dag var det fixat, då kunde jag koncentrera mig på körningen och då gick det bättre. Det hjälpte definitivt mot dammet också att vi fick starta med 30 sekunders mellanrum i stället för 20, sa Löfgren.

I Trophy var det Jesper Börjesson som var snabbast för dagen. Börjesson var också näst snabbaste svensk efter Kvarnström, när Trophy-laget alltså förbättrade sin placering och blev sexa.

– Det gick riktigt bra i dag. Det gick bra i går också egentligen men då strulade jag till det på två prov. Känns bra, sa Börjesson efteråt.

Jesper Börjesson var bäst bland World Trophy-svenskarna på tisdagen.
Jesper Börjesson var bäst bland World Trophy-svenskarna på tisdagen.

Förbundskapten Lars-Göran Ståhl var också nöjd med dagen:

– Ja, vi förbättrar oss mot gårdagen och det är bra. Jag har ett mål att vi ska vara topp-8 när veckan är slut, sa han.

De svenska tjejerna tappade dock ytterligare mot Australien. Jessica Gardiner var snabbast, med Tayla Jones bakom sig. Jessica Jönsson blev trea och Emelie Karlsson femma. Sammanlagt tappade Sverige dryga två minuter och är nu tre och tjugo efter.

World Trophy, preliminära resultat efter dag 2:

1) Frankrike, 8:33:18, 2) Australien, 8:38:15, 3) USA, 8:38:30, 4) Italien, 8:41:44, 5) Spanien, 8:42:44… 7) Sverige, 9:05:54.

Junior Trophy, preliminära resultat efter dag 2:

1) Frankrike, 5:15:31, 2) Italien, 5:16:37, 3) Storbritannien, 5:18:11, 4) USA, 5:21:38, 5) Sverige, 5:23:01.

Womens World Trophy, preliminära resultat efter dag 2:

1) Australien, 4:04:17, 2) Sverige, 4:07:38, 3) Frankrike, 4:16:23, 4) Kanada, 4:20:23, 5) USA, 4:23:54.

Fotnot: I morgon koncentrerar vi oss på klubb- och teamlagen.