Nya transporter och nya prov. Men det där riktiga flytet saknades och de svenska lagen får jobba i motvind. När bara en dag med prov samt de avslutande crossheaten återstår får vi konstatera att det blir svårt för juniorerna att nå pallen och för damerna att köra hem guldet.

Anton Sandstedt kör bättre och bättre och blev 36:a av seniorerna för andra dagen i rad. I E1 är han sammanlagt 20:e man.
Anton Sandstedt kör bättre och bättre och blev 36:a av seniorerna för andra dagen i rad. I E1 är han sammanlagt 20:e man.

World Trophy-laget var på väg mot en bra dag innan Martin Sundin fick strul med bakhjulet på sista provet. Med nöd och näppe tog han sig runt men tiden blev dubbet så lång mot vad den skulle blivit. Sundin blev dessutom sen till parc fermé och fick tidsprick.

I och med att Micke Persson brutit måste Sundins resultat därför räknas och Sverige tappade därmed mycket mot lagen framför.

– Korven tog slut helt, så jag åkte på fälgen i princip och hjulet bara krängde fram och tillbaka. Men det satt kvar i alla fall och jag tog mig i mål, sa en besviken Sundin efteråt.

– Det var riktigt bra kämpartakter från hela laget i dag så det känns extra surt att det slutar såhär. Nu tappar vi mot britterna samtidigt som Argentina närmar sig. Men sjunde platsen ska vi bara inte tappa, fyllde förbundskapten Lars-Gunnar Ståhl i.

Jesper Börjesson var snabbast av Trophy-svenskarna, med Anton Sandstedt några sekunder bakom sig. Sandstedt har kört upp sig mot början av veckan och kommer in i tävlingen mer och mer.

– Men jag var slö i starten i dag och för dåligt med på första två proven. Sen kom jag på att jag skulle gasa och då gick det ok. Jag vurpar endel på proven men tiderna är ändå ok, så det finns mer att ta, menade Sandstedt.

Kvarnström snabbast

Juniorerna gjorde alla en klart godkänd insats. Men de konkurrerande lagen var snabbare. Nu tappar man en placering när australiensarna gick förbi, samtidigt som avståndet upp till Storbritannien och pallen växte med ett par minuter.

– Det blir nog svårt att köra i kapp de minuterna på proven i morgon. Och på lördag går det ju inte att göra mycket. Man får hoppas på att det strular för de andra. Allt kan hända och det har ju strulat för oss tidigare i veckan, sa Lars Löfgren, som påverkades något av knäet han slog i i går.

– Ja, jag åkte och tänkte på det på morgonen, tog det alldeles för försiktigt och vurpade för den sakens skull i stället. Sen bestämde jag mig för att skita i det, det var ju inget som var sönder utan bara lite värk, och då gick det bättre. En ok dag, fortsatte Löfgren som var 18:e man av juniorerna.

Robert Kvarnström var som vanligt snabbast av svenskarna. Men som vanligt var han inte helt nöjd med körningen.

För fjärde dagen av fyra var Robban Kvarnström snabbaste svensk.
För fjärde dagen av fyra var Robban Kvarnström snabbaste svensk.

– Inte bra och inte dåligt. Jag har åkt mer eller mindre medvetet avvaktande hela dagen för att undvika krascharna. Har inte varit omkull heller men den där rätta farten kanske har saknats, sa Kvarnström som gillade de nya proven:

– Ja, det var roligare måste jag säga. Mer varierande. Men tuffare transporter och kort om tid på en del. Och så var vi så pass långt uppe i bergen att det blev kallt faktiskt.

Bättre för Emelie

Damerna hade det än tuffare på transporterna och samtliga förare utom Emelie Karlsson fick också tidsprick för att man var för sen till kontrollerna. Karlsson gjorde också sin bästa dag för veckan när hon blev trea.

Emelie Karlsson har börjat lära känna sin Husabergare bättre och blev trea av tjejerna i dag.
Emelie Karlsson har börjat lära känna sin Husabergare bättre och blev trea av tjejerna i dag.

– I dag kändes det betydligt bättre än tidigare i veckan. Jag bytte dämpare, till en mjukare, och kommer mer överens med cykeln nu. Men det är ju fortfarande inte som den hemma, menade Emelie.

– Och det känns surt, för jag vet ju att jag kan slå de. För bara några veckor sen var jag snabbare, fortsatte svenskan som hade Jessica Gardiner och Jemma Wilson framför sig.

Jessica Jönsson hade en betydligt tyngre dag jämfört med i går och erkände efteråt att hon nog vinner mer på när det är uppkört och slagit. Dessutom kände hon, precis tvärtemot gårdagen, att hon tog ut sig för mycket på transporterna.

– Ja, det var mycket tuffare i dag, jag blev stressad av att det var så kort om tid och fick ingen bra känsla i kroppen under racet, sa hon.

Svenskorna tappade nu ytterligare en och en halv minut ungefär och är nu över tio minuter bakom Australien.

World Trophy, preliminära resultat efter dag 4:

1) Frankrike, 16:42:48, 2) Australien, 16:53:53, 3) USA, 16:54:39, 4) Italien, 16:57:48, 5) Spanien, 17:01:35, 6) Storbritannien, 17:42:29, 7) Sverige, 17:54:50.

Junior Trophy, preliminära resultat efter dag 4:

1) Frankrike, 10:14:27, 2) Italien, 10:17:40, 3) Storbritannien, 10:20:38, 4) USA, 10:26:33, 5) Australien, 10:29:25, 6) Sverige, 10:30:21.

Womens World Trophy, preliminära resultat efter dag 4:

1) Australien, 8:00:50, 2) Sverige, 8:11:33, 3) Frankrike, 8:27:26, 4) Kanada, 8:42:54, 5) Italien, 8:43:27.