EM-serien är avslutad och endast en SM–deltävling återstår. Och nu har landslagsledningen i enduro bestämt sig för vilka som kommer representera Sverige på Six Days senare i höst. Vi noterar två debutanter och en glädjande comeback. 

Ja, lagen som ska försvara de blågula färgerna på Six Days till hösten är nu uttagna. Först och främst kan vi glädjande konstatera att våra två snabbaste förare båda är med i det svenska Trophy–laget. Albin Elowson är förstås sugen både på att försvara sin seger på Gotland och, kanske framförallt, att köra hem sin tredje raka Novemberkåsa. Att han nu också tar sig tid för ett landslagsuppdrag på Six Days där emellan är bara att hylla.

Tillbaka i laget efter att ha valt att stå över i fjol är också den dubbla totalmästaren i SM, Micke Persson. Persson kommer under tävlingen att byta sin 350 4–takt för att istället hoppa på en 300 2–takt, detta för att Trophy–laget måste vara representerade av förare i samtliga tre kubikklasser.

Plats i Trophy–laget tar också en både landslags– och Six Days–debutant, Albin Norrbin. 17–åringen har slagit igenom stort i år, ligger med som totalnia i SM under sitt första år i serien och tog nyligen silver i 125–klassen på EM. Där det också blev poäng i totalen under samtliga dagar och en slutlig sjundeplats i klassen som räknar samman samtliga förare.

Den sista platsen i Trophy–laget gick till Noa Largén, som körde till sig den genom en stark EM–avslutning i helgen, där han var femma och sjua totalt. Largén gör därmed sitt andra Six Days efter att fått hoppa in sent som reserv i fjol.

I Junior Trophy–laget tar Oskar Ljungström på nytt en plats och kommer också i år att styra en 300 2–takt, det efter att ha suttit på 350 4–takt under säsongen. Ljungström får sällskap av klubbkompisen Max Ahlin som kört ett Six Days för Team West, när han blev blixtinkallad 2017, men som nu gör debut i landslaget. Ahlin kommer troligen att styra en 250 2–takt under tävlingen.

Den tredje föraren i Junior Trophy är Joakim Grelsson, som inte kört något internationellt sedan han kom tillbaka från sin axelskada men som bevisat på SM, där han är totalfyra, att han ska ha en plats i landslaget.

Kenta Karlsson i landslagsledningen kommenterade uttagningen och det som kanske framförallt stack ut, att debutanten Norrbin tar plats i Trophy–laget.

– Att Norrbin åker i Trophy–laget är dels för att han inte kört något tidigare och dels att han kör 125, och om det skulle hända något så får vi räkna bort ett resultat varje dag i den klassen. Då kan han meka länge den dagen, sa Karlsson.

Det känns som att krutet ligger på Junior–laget?
– Ja, i stort sett blir det ju så i år igen. Men vi har verkligen inget dåligt Trophy–lag, utan kan vara med och rucka på de andra.

Sex förare kändes ganska givna och sen var det en plats kvar, den som togs Largén. Hur motiverar ni det?
– Han levererade så pass i Finland att det inte fanns någon tvekan. Han har bevisat att det inte är några bekymmer för honom, han är ute och vill satsa internationellt. 

World Trophy–laget består av:
Albin Norrbin, FMCK Skövde, Husqvarna TC125
Albin Elowson, FMCK Skövde, Husqvarna FE350
Noa Largén, Norrahammars MK, Husqvarna FE350
Mikael Persson, Karlskoga EK, KTM EXC300

Junior Trophy–laget består av:
Joakim Grelsson, Fältjägarna EF, KTM EXC250
Max Ahlin, Falköpings MK, Husqvarna TE250i
Oskar Ljungström, Falköpings MK, Husqvarna TE300i

Six Days körs i Portimao, Portugal, den 11 till 16 november.