Juniorerna gjorde alla fyra en bra dag när man körde i från Australien och kopplade grepp om femteplatsen. När bara morgondagens crossheat återstår har man nästan tre minuter ner till Australien. De svenskarna tjejerna befäste samtidigt sin silverplats.

Albin Elowson krängde på bakhjulet på hojen för sista gången det här Six Days.
Albin Elowson krängde på bakhjulet på hojen för sista gången det här Six Days.

De svenska juniorerna gjorde sin kanske bästa dag när man på fredagen distanserade Australien med nästan fyra minuter och tog tillbaka femteplatsen. Faktiskt slog man också USA under dagen och närmade sig fjärdeplatsen, men inte med så pass mycket att det finns någon realistisk chans att kunna knipa den i morgon. Det skiljer fortfarande dryga tre minuter upp.

– Det var en bra dag och jag är nöjd. Känns skönt att alla är så jämna i dag och att vi slipper strulet, sa coach Daniel Persson efteråt.

Snabbast var som vanligt Robert Kvarnström, som var sjätte bästa junior, men även Lars Löfgren tog en plats topp-10. Oliver Nelson och Albin Elowson blev 16:e och 17:e på exakt samma tid.

– Jag har bara vurpat en gång i dag, så det känns skönt. Annars var det väl en helt ok dag. Kul att vi kunde ta tillbaka femteplatsen, sa Nelson.

Trophy-gänget åkte återigen återigen jämnt med Storbritannien, när Martin Sundins hjul satt fast hela dagen i dag. Hade det inte varit för den där fadäsen i går hade man haft ett bra slagläge om sjätteplatsen. Nu kommer man med största sannolikhet i stället bli sjua.

– Det känns ok. Sundin gjorde det bra där bak i dammet i dag och Adam Broström har verkligen kämpat i dag. Jesper Börjesson är otroligt jämn och Tommy Sjöström slog i foten under dagen men gjorde det ändå bra. Sandstedt har väl haft det lite tyngre men är ändå med, summerade förbundskapten L-G Ståhl.

Shercos och Australiens Jessica Gardiner har gjort en riktigt imponerande vecka.
Shercos och Australiens Jessica Gardiner har gjort en riktigt imponerande vecka.

Svenska damlaget var, som vanligt får man säga, ett par minuter på Australien, samtidigt som man körde i från det resterande fältet. Det ska väldigt mycket till därför om inte Jessica Jönsson och Emelie Karlsson kör hem en silvermedalj i morgon.

– Jessica har gjort en riktigt bra dag igen i dag och är snabbast på tre prov. Emelie har haft det tyngre och har väldigt ont i sina handleder, sa Vanja Kollman efteråt.

Jessica Gardiner var snabbast och har i princip avgjort även den individuella tävlingen när hon nu är nästan tre minuter före Jönsson.

World Trophy, preliminära resultat efter dag 5:

1) Frankrike, 20:48:22, 2) USA, 21:02:41, 3) Italien, 21:06:22, 4) Australien, 21:11:02, 5) Spanien, 21:14:32.

Junior Trophy, preliminära resultat efter dag 5:

1) Frankrike, 12:43:55, 2) Italien, 12:49:53, 3) Storbritannien, 12:53:01, 4) USA, 13:00:35, 5) Sverige, 13:03:46.

Womens World Trophy, preliminära resultat efter dag 5:

1) Australien, 9:58:35, 2) Sverige, 10:11:02, 3) Frankrike, 10:31:39, 4) Kanada, 10:51:58, 5) Italien, 10:54:28.