Jessica Jönsson satte australiensiskorna på plats när hon var snabbaste tjej på onsdagen. I Junior Trophy kör Oliver Nelson bättre och bättre för varje dag, men för laget slutade dagen ändå tungt efter att Lars Löfgren skadat knäet och Albin Elowsons cykel strulat.

Jessica Jönsson närmar sig Jessica Gardiner i det individuella resultatet. Svenskan har nu 37 sekunder upp på sin namne.
Jessica Jönsson närmar sig Jessica Gardiner i det individuella resultatet. Svenskan har nu 37 sekunder upp på sin namne.

Efter två tredjeplatser individuellt, båda med Jemma Wilson och Jessica Gardiner framför sig, slog Jessica Jönsson till och var snabbast under onsdagen. När hon distanserade australiensiskorna med 18 respektive 22 sekunder på det fjärde provet och tog över ledningen släppte hon den aldrig sen.

– Jag vet inte varför det gick extra bra i dag. Men jag fixade transporterna bättre än de tror jag, sa Jessica.

Även om tre av fyra prov var de samma som under måndag och tisdag var transporterna relativt annorlunda i och med att varvet i dag gick åt motsatt håll.

– Det var lite klurigare i dag tycker jag. En backe var riktigt kämpig och där såg jag att australiensiskorna hade problem. Jag fixade den relativt bra och kunde ta mig förbi, det tror jag hjälpte mycket mot slutet av dagen. Det gäller att ha så mycket krafter som möjligt kvar till proven, menade Gas Gas–föraren.

I morgon blir det både helt nya transporter och fyra helt nya prov, när tävlingen flyttar söder om Olbia.

– Det ska bli skönt. Proven vi kört nu är riktigt sönderkörda. Men det kommer bli tuffare tror jag, vi ska ju högre upp i bergen och enligt Giovani Sala, som kör alla transporter innan, kommer det bli svårare.

Något som förhoppningsvis kan gynna Jessica. För de två övriga svenskorna var det en tyngre dag. Sanna Bergman hade problem med vätskebrist redan under gårdagen, försökte ändå köra men tvingades bryta redan efter första provet. Emelie Karlsson blev bara sexa efter tre minuters tidsprick och Sverige därmed tappar ytterligare mot Australien.

För Junior-laget var det också en strulig dag. Robert Kvarnström och Oliver Nelson är dock båda bra med och topp-15 bland Junior Trophy-förarna i dag. Oliver gör det bättre och bättre hela tiden.

– Ja, så känns det. Men det finns fortfarande mer att ta. Jag vurpade en gång på första enduroprovet och tappar endel, på sista håller jag mig på cykeln och då är jag bra med, menade Nelson, som hade 24:e bästa tid där av samtliga förare och var snabbare än flera VM–seniorer.

– Nu får jag starta ännu bättre i morgon, för det var samma sak i dag egentligen som i går; Man kommer i fatt och sen går det inte att ta sig förbi på grund av dammet och att det är så sönderkört. Ska bli skönt med nya prov, fortsatte han.

Bättre och bättre för var dag. Fortsätter Oliver Nelson kommer han vara i topp bland juniorerna mot slutet av veckan.
Bättre och bättre för var dag. Fortsätter Oliver Nelson kommer han vara i topp bland juniorerna mot slutet av veckan.

Om det flöt för Robban och Oliver under onsdagen så var det tyngre för Lars Löfgren och Albin Elowson. Löfgren startade dagen tungt men kom in i det mer och mer och var hyfsat bra med efter fyra prov. Då kraschade han på en transport, fick cykeln över sig, slog i knäet och fick fullfölja med smärtor. Återstår att se hur det påverkar morgondagen.

Albin Elowson gjorde sin bästa dag för veckan åkmässigt. Men han hade problem med en växellåda som var tvungen att skruvas i sär efteråt. Tiden gick ut, Elowson blev sen till Parc Fermé och fick tidstillägg på hela 14 minuter.

World Trophy-laget hade en betydligt tyngre dag jämfört med i går. Micke Persson tvingades bryta efter att handlederna inte orkade med och därför återstår nu bara fem Trophy-förare. Bäst för dagen var återigen Jesper Börjesson.

World Trophy, preliminära resultat efter dag 3:

1) Frankrike, 12:40:22, 2) USA, 12:49:06, 3) Australien, 12:49:24, 4) Italien, 12:51:33, 5) Spanien, 12:54, 42, 6) Storbritannien, 13:26:29, 7) Sverige, 13:27:08.

Junior Trophy, preliminära resultat efter dag 3:

1)Frankrike, 7:46:48, 2) Italien, 7:48:42, 3) Storbritannien, 7:51:29, 4) USA, 7:55:46, 5) Sverige, 7:58:53.

Womens World Trophy, preliminära resultat efter dag 3:

1) Australien, 6:04:55, 2) Sverige, 6:13:54, 3) Frankrike, 6:27:27, 4) Kanada, 6:31:14, 5) Italien, 6:40:35.