Med en man kort redan efter den första dagen blev det som vi trodde. USA och Australien tappade ännu mer på Frankrike under den andra och fransmännen har nu ett riktigt fint utgångsläge inför fortsättningen. Pierre–Alexandre Renet var för andra dagen totalsnabbast.
– Det var en tuffare dag. Banor blev uppkörda och det var varmare. Men så här långt ser det bra ut, sa Pela. 

Med en man borta redan den första dagen spelar det inte så mycket roll att australiska förare, genom Matthew Phillips och Toby Price, hade den tredje och fjärde snabbaste tiden och amerikanen Taylor Robert den näst snabbaste igår.

Frankrike kan dra ifrån ändå. Pela Renet var för andra dagen i rad totalsnabbast och leder det franska lag som vann gårdagen med över en och en halv minut före Australien. Han vill dock, förstås, inte ta ut något i förskott.

– Så här långt ser det bra ut. Men det är en lång vecka och ingenting är klart ännu, sa Pela till organisatörens Facebook-sida efteråt och fortsatte om de på förhand kanske svåraste konkurrenterna:
– Amerikanerna var före oss efter första provet idag och då förstod vi att de fortfarande har ett bra lag. De är snabba. Men sedan fick en av deras förare problem och vi lyckades ta hem dagen i dag också.

Amerikanen han pratar om var Charlie Mullins, som på gårdagens fjärde prov kraschade och tappade över sju minuter på de snabbaste. Det fick han sedan lida ytterligare för och i mål var Mullins en hel kvart bakom segrande Renet. Tack vare att framförallt Taylor Robert och Kaliub Russell var så pass bra med stannade avståndet upp till Frankrike dock på elva och en halv minut, vilket betyder att amerikanerna nu totalt är nästan tretton efter.

 

Charlie Mullins fick stora problem efter en krasch på gårdagens fjärde prov. Foto: Jonty Edmunds/Future7Media
Charlie Mullins fick stora problem efter en krasch på gårdagens fjärde prov. Foto: Jonty Edmunds/Future7Media

 

Det gjorde också att Spanien kunde ta sig förbi USA och parkera på en total andra plats efter två dagar, bakom ledande Frankrike och tvåan Australien. Spanjorerna kapade sin totala provtid från premiärdagen med över fyra minuter, inte minst tack vare Jonathan Barragan som hela säsongen på VM visat sig vara betydligt mycket bättre andradagen.

Idag byter förarna bana och kommer befinna sig sydöst om San Juan. Där väntar tre crossprov och ett enduroprov, mestadels på sand, varav de första två på varvet körs två gånger. Totalt sex specialtest alltså, precis som under de två första dagarna.

– Det sägs att det ska bli ännu varmare och det kommer bli tufft för många. Vi kommer till en ny bana, med mycket sand, och mycket kan fortfarande hända. Vi får se hur det artar sig. Vår strategi är att trycka på ännu mer, avslutade världens just nu bästa enduroförare Pela Renet.

 

Matthew Phillips var fjärde snabbast igår och hans Australien är tvåa efter Frankrike. Foto: Jonty Edmunds/Futur7Media
Matthew Phillips var fjärde snabbast igår och hans Australien är tvåa efter Frankrike. Foto: Jonty Edmunds/Futur7Media

 

Jonty Edmunds på Enduro21.com, Race man på plats i San Juan, har producerat den här videon med höjdpunkter från Dag 2.

 

 

Fotnot: Rapport om svenskarna och juniorklassen kommer under förmiddagen.