Junior Trophy–laget är i fortsatt ledning. World Trophy–laget fortsätter nosa på sjätteplatsen. Och damerna klev upp till en fjärdeplats. Det var en överlag bra svenskdag, denna den andra av årets Six Days.

Ja, trots att Josep Garcia i det spanska juniorlaget alltså var totalsnabbast av samtliga förare idag tappade Sverige bara dryga åtta sekunder på hemmanationen idag. Albin Elowson gör det fortsatt stabilt när han nosar på topp–10 och slutar på en individuell 13:e plats av samtliga förare. Och Micke Persson höjde sig efter gårdagens alla krascher. Jesper Börjesson kunde inte upprepa gårdagens fina resultat och var märkbart besviken efteråt, men 28:a totalt är ändå klart godkänt.

Sammanlagt var juniorsvenskarna tvåa idag och hade USA närmast bakom sig, elva sekunder efter. Sedan tappar faktiskt både Frankrike och Italien över två minuter, vilket betyder att det bildats en liten lucka bakom Sverige, Spanien och USA. Storbritannien tappade mycket och Finland ännu mer. Likaså Australien.

 

Spanske junioren Josep Garcia var totalsnabbast av samtliga förare idag.
Spanske junioren Josep Garcia var totalsnabbast av samtliga förare idag.

 

Jämnt i toppen
I World Trophy svarade alla fyra svenskar för fortsatt stabila insatser. Oliver Nelson kör jämnt med Börjesson och Persson och är 30:e totalt, Kevin Olsen är i paritet med igår och slutar som 50:e, medan Adam Andersson tappade mycket tid på sista enduroprovet och slutar som 60:e. Joakim Grelsson levererade den 100:e bästa tiden av totalt 543 förare som startade dagen.

Sverige slutar därmed precis som igår på sjunde plats och man skuggar fortfarande Tjeckien nära bakom, bara elva sekunder skiljer.

I toppen var det otroligt jämnt, med tre lag inom mindre än tio sekunder. USA är totalsnabbast för andra dagen med en totaltid på 2:41:16.92, Italien är när man räknar samman fyra förares tider bara dryga sex sekunder bakom. Snacka om jämnt. Och Spanien sedan ytterligare bara tre bakom. Dessutom körde Storbritannien fortsatt fint och är bara knappa halvminuten bakom hemmanationen.

 

Oliver Nelson och det svenska Trophy–laget fightas just nu med Tjeckien om sjätteplatsen.
Oliver Nelson och det svenska Trophy–laget fightas just nu med Tjeckien om sjätteplatsen.

 

I totalen har USA 32 sekunder ner till Italien, sedan följer britterna som trea och Spanien som fyra, alla inom knappa två minuter. Därefter är det en lucka ner till Portugal och en ännu större lucka till Tjeckien och Sverige.

Australien blev av med sin andra förare idag, när Daniel Sanders tvingades bryta med maskinstrul. Också Colombia, Österrike, Ungern, Tyskland och Polen tvingas räkna maxtid på en förare resten av veckan.

 

Kailua Russell och hans USA leder World Trophy.
Kailua Russell och hans USA leder World Trophy.

 

Damerna fyra
Hemmanationen Spanien gör det fortsatt riktigt bra i Womens World Trophy, trots att Laia Sanz inte vann individuellt idag heller. Men med Sanz och Mireia Badia har man ”bara” tappat två minuter på Australien när en tredjedel av tävlingen är avklarad. Bakom är det en stor lucka ner till Tyskland, med dagens individuellt snabbaste tjej Maria Franke i laget.

Sverige tappar ytterligare på de tre länderna där framme, men tar sig i alla fall upp som fyra idag när man är före USA. Emelie Karlsson individuellt snabbast av svenskorna, och sjua totalt av tjejerna. Hanna Berzelius slutar elva och Amanda Elvin fjortonde.

 

Hanna Berzelius och de svenska damerna tog sig upp till en fjärde plats.
Hanna Berzelius och de svenska damerna tog sig upp till en fjärde plats.