Så är de igång där nere i Sydamerika. Knappa 350 förare gör upp i den 89:e upplagan av Six Days. För svenskt vidkommande har vi ett lag i Junior Trophy att hoppas på. Och när fyra prov var körda på måndagseftermiddagen hade de redan visat att de kommer vara med och fightas om en pallplats. 

Bara fyra prov är körda av årets upplaga av Six Days när det här skrivs. Men redan har saker hunnit hända i San Juan, Argentina. Det är inte bekräftat men det sägs att amerikanen Zach Osborne tvingats bryta redan under det andra provet, det efter att ha varit sjua på det första. Ett tungt avbräck i så fall för USA som jagar första titeln i Trophy–klassen och hade en bra chans i år.

I ledning individuellt just nu hittar vi den franske världsmästaren Christophe Nambotin, som varit snabbast på tre av fyra prov. Han leder före landsmannen Pela Renet och Matthew Phillips, Australien. Och precis som väntat är det framförallt fransmän, australier och amerikaner där framme. Faktum är att trots Osbornes frånfälle så ser amerikanerna starkast ut inledningsvis. De fem förare som är kvar är nämligen alla bland de tolv främsta.

För svensk del har tävlingen börjat klart godkänt. Jesper Börjesson var trettonde man totalt och näst bästa junior på det tredje provet och ligger efter fyra körda på 23:e plats. Oliver Nelson var i sin tur trettonde man på provet efter, det fjärde, och är tre placeringar framför totalt, medan Lars Löfgren ligger 42:a och Kevin Olsen på 50:e plats. Av juniorförarna är svenskarna trea, femma, fjorton och sjutton, vilket betyder att man i lagtävlingen är med där framme och fightas tillsammans med Frankrike, USA, Aistralien och Chile.

 

Oliver Nelson är bäst av svenskarna så här långt på en total tjugonde plats.
Oliver Nelson är bäst av svenskarna så här långt på en total tjugonde plats.

 

Under morgondagen återkommer vi med en fullständig rapport från den första tävlingsdagen, som väntas avslutas runt 20–tiden svensk tid ikväll.