Inget av de svenska lagen nådde upp till full potential när årets Six Days inleddes i Portugal. Damerna hittas på en sjätte plats, juniorerna är sjua och Trophy–laget nia. Av klubblagen är Team Östra bästa med, som femma. 

Ja, det blev en tuff inledning för samtliga svenska lag när lag–VM i enduro körde igång. De svenska juniorerna, som siktar mot medalj, nådde inte sin fulla kapacitet och såväl Joakim Grelsson som Max Ahlin hade en tuff dag. Ahlin drog dessutom på sig en minuts tidsprick mot slutet, vilket gör att svenskarna som sjua redan är över sex minuter bakom täten. Australien leder Junior Trophy, dryga minuten före USA och med Frankrike som trea ytterligare en knapp minut bakom. Bäst i det svenska juniorlaget körde Oskar Ljungström, som blev tredje bästa svensk för dagen.


Oskar Ljungström.

De två snabbaste svenskarna hittas i World Trophy, där Albin Elowson till slut var bäst. Men Elowson var allt annat än nöjd med sin körning och en 37:e plats totalt var långt ifrån vad vi vet att han är kapabel till. Albin Norrbin, Six Days–debutant och bara 18 år fyllda, var annars den som kanske imponerade mest och efter fem av sju sträckor snabbast av de blågula. Han tappade något mot slutet, men blev ändå näst bäst av svenskarna som 47:a. Noa Largén körde ungefär som vi kunde förvänta oss, medan Rikard Hansson kan betydligt bättre och dessutom drog på sig en onödig tidsprick mot slutet. Det svenska Trophy–laget är på en blygsam niondeplats efter första dagen. 


Albin Norrbin.

Australien leder också här, mycket tack vare den fantastiskt körande Daniel Sanders som var överlägset bäst individuellt. USA’s sammanlagda tid räckte ”bara” till en andraplats, trots att man hade sina tre bästa förare på tredje, fjärde och femte plats totalt. Så mycket bättre var Sanders. Jämna Italien är trea, Storbritannien är fyra trots att man tappade världsmästaren Brad Freeman (bruten arm) och Finland är med på en fin femteplats. Spanien sammanlagda tid räckte där bakom bara till en sjätteplats, trots att Josep Garcia var tvåa individuellt bakom Sanders.


Daniel Sanders.

Också de svenska damerna är en bit ner i resultatlistan, som sexor. Fem minuter från den medaljplats man inför tävlingen siktade mot. Emelie Karlsson var bäst av svenskorna som 14:e, men allt annat än nöjd. Emilia Reimander körde in som 17:e och Martina Reimander blev 19:e. Något överraskande är det Tyskland som hittas i topp efter den första dagen, en handfull sekunder före USA. De senaste sex årens segrare Australien är just nu bara på en tredje plats, minuten bakom. 


Emelie Karlsson.

I klubblagsklassen är Team Östra bäst av de svenska lagen, som femma. Fem minuter bakom ledarna, men bara en dryg minut från pallen. David Kadestam gjorde det bäst av de svenska klubblagsförarna och imponerade i sin internationella endurodebut. Kadestam var tolva individuellt i Klubb och fjärde bästa svensk totalt. Team Wests två lag slutade som 13:e och 18:e.


 

David Kadestam.