Tre av sex dagar är avverkade i endurons lag–VM, Six Days. Och efter en tuff start har de svenska landslagen börjat leverera betydligt bättre resultat. Det svenska juniorlaget försvann tråkigt nog under gårdagen, men onsdagen såg seniorlaget i World Trophy avancera till en sjundeplats. Damerna är kvar på en sjätte plats, men blev femma för dagen.

Sveriges ankare Albin Elowson har haft ett tuff Six Days, där han under de två första dagarna inte nådde upp till sin fulla kapacitet. Under onsdagen visade dock Elowson var han gick för på det andra specialprovet, där han slog till och var totalsnabbast av samtliga förare. Tyvärr följdes den fina körningen upp med en tuff krasch på provet efteråt, som gjorde att han tappade nästan 50 sekunder.

Till slut kunde 24–åringen ändå vara dagens bästa svensk och slutade på en total 32:a plats individuellt. Dessutom förde Elowson det svenska seniorlaget i World Trophy till veckans hittills bästa placering, när man blev sexa. Därmed är Sverige uppe på sjunde plats i sammandraget, bara sekunder bakom sexan Tyskland.


Albin Norrbin.

Bakom Elowson körde Rikard Hansson in som 44:a, medan unge Albin Norrbin, som hade en så fin start på veckan, blev 51:a. Fjärde svensk i World Trophy, Noa Largén, hade en tyngre dag och slutade som 68:a individuellt.


Rikard Hansson.

I toppen var Daniel Sanders för tredje dagen i följd snabbast individuellt, men trots det tappade hans Australien totalledningen till USA. Amerikanarna var över två minuter bättre på onsdagen, som såg förarna köra tre helt nya specialprov och dessutom nya transportsträckor. Italien är trea och Finland har avancerat till en fin fjärdeplats.


Oskar Ljungström.

Sveriges lag i Junior Trophy försvann tråkigt nog ur all form av medaljstrid under gårdagen, när Joakim Grelsson tvingades bryta tävlingen med maskinstrul. De två kvarvarande blågula förarna i laget gjorde ändå en stabil dag och var bakom Elowson de snabbaste svenskarna. Max Ahlin körde in som 36:a och Oskar Ljungström en handfull sekunder bakom som 38:a. I toppen av Junior–klassen hämtade USA in över två minuter på Australien och är nu bara dryga minuten bakom. Också trean Italien närmade sig.


Emilia Reimander.

De svenska damerna gjorde sin bästa dag för veckan när man slutade som femma, i sammandraget är man dock kvar på en sjätte plats. Individuellt var Emelie Karlsson bäst när hon, precis som i går, blev tia. Emilia Reimander slutade som 14:e och Martina Reimander blev 16:e. I toppen av Womens World Trophy rasade Tyskland från ledning till femma, USA tog över kommandot men skuggas av Australien, som var snabbast för dagen och bara är en dryg minut bakom.


Martina Reimander.

Klubblagsklassens tävling blev avbruten efter fem av sju körda specialprov och endast de fyra första räknades. Anledningen var att transportsträckorna visat sig för tuffa för många av förarna längre bak i startfältet, som hade hamnat efter och riskerade att inte hinna i mål innan det blev det mörkt. 


Marcus Adielsson.

Team Östra, som var med och högg på en pallplats som femma under de två första dagarna, tappade idag två placeringar och är nu sjua, knappa fem minuter från medalj. Team West Lag 1 var istället dagens bästa svensklag och avancerade två placeringar till elva. Tyngre för Team West Lag 2, som tappat en förare för resten av veckan och är långt efter. Snabbast individuellt av de svenska klubblagsförarna idag var Lucas Vågberg, som 19:e, och Marcus Adielsson, som 27:a. 

Fotnot: Film med fokus på servicestationer och däckomläggning kommer under kvällen. 


Lucas Vågberg