Robert Kvarnström gjorde internationell tävlingsdebut på sin nya Beta RR 350 i det spanska varvloppet Bassella Race 1. Svensken totalvann och spöade samtidigt flera VM-förare som Jordan Curvalle och Ivan Cervantes för att nämna ett par. Foto: Per Gustafsson

Beta-föraren Robert Kvarnström vann idag det prestigefyllda spanska varvloppet Bassella Race 1 som kördes i den katalanska provinsen Lleida. Fransmannen Jordan Curvalle, Sherco, tog andraplaceringen medan hemmaföraren Jordi Figueras, Gas Gas, tog tredjeplaceringen.

Bassella Race 1 inleds med en prolog, Extreme Race, på lördagen där startordningen fastställs. Den vanns av Cervantes före Cristobal Guerrero, KTM, och Aaron Bernadez, T M. Finländaren Simo Kirssi tog fjärdeplaceringen på en Kawasaki 450. För Roberts del så inledde han med en 16:e placering och brodern Fredrik var 34:a.
Prologen är alltså inte direkt avgörande för söndagens tävling mer än att snabbaste förare får först välja plats på startlinjen. Varvloppet körs över två varv där varje varv är sex mil långt.
Det var flera förare som nämndes i förhandssnacket men ingen hade räknat med att svensken Robert Kvarnström på en Beta RR 350 skulle stjäla hela showen.
– Curvalle tog starten och hade fritt spår. Men efter halva varvet var jag ikapp honom och han blev nog lite förvånad på det sättet jag körde om honom. Det var på en grusväg i en nerförsbacke som jag lyckades pressa mig förbi honom, berättade Robert som väl i ledning drog ifrån fransmannen.
– Curvalle tankade snabbare än mig och när vi kom iväg var han bara 10-15 sekunder bakom. Men jag lyckades dryga ut avståndet och vann med en halvminut.
Segern blev något av en revansch för Robert som körde tävlingen för två år sedan då han var fabriksförare för Gas Gas. Brytningen mellan Robert och Gas Gas det året gick inte direkt gnisselfritt.
– Jag märkte på Cervantes att det tog emot lite men han kom fram och gratulerade mig till segern. Vet inte vad han slutade men jag tror han hade svårt att få igång hojen i starten. Mötte honom efter ett varv och då var han ett par minuter bakom, tror aldrig att han tog in något sedan fast han då måste ha haft fritt spår.
Fabian Planet, Sherco, körde in som fyra och den stora hemmafavoriten Ivan Cervantes var femma.
Trots att Robert varit överst på prispallen i JVM mer än en gång så får nog det här ändå räknas som hans främsta tävlingsmerit.
– Ja, det håller jag med om. Det kändes riktigt bra fast det gick ruggigt fort. Jag trivs bra på hojen och trots att jag kommer från vintriga Sverige så var jag snabbare än de här förarna som bara kört på barmark i vinter.
För Fredriks del blev premiären i Bassella ganska tuff. Det hade inte regnat på fyra månader vilket gjorde det att det dammade rejält.
Det var också dammet som gjorde att Fredrik missade en sväng och körde utför ett stup. Som tur var slog sig inte Yamaha-föraren fast det kostade värdefulla minuter innan han var igång igen och han slutade på en 23:e placering totalt av de 123 förare som tog sig i mål. Finländaren Simo Kirssi var inte en av dom utan bröt tävlingen.
Även pappa Karl-Göran ”Skalle” Kvarnström var på plats och körde i en senare start på söndagen i motionsklassen ”Amigos”. Tyvärr hade någon kommit åt ljusknappen på ”Skalles” hoj när den ställdes in i parc fermé på lördagen.
När man väl lyckats rulla igång hojen så tordes ”Skalle” inte stänga av motorn, nämnas kan att det på morgonen var 12,5 minusgrader, så han fick stå bakom startledet och åka iväg sist av alla. ”Skalle” fullföljde på en 265:e placering av de 369 förare som fullföljde i klassen.
Nämnas att en tjej startade och det var Dakar-bekanta Laia Sanz som slutade på en sjätteplacering i klassen Amigos som vanns av Xavier Castey.