Två av åtta VM-tävlingar är körda och vi kan så smått börja se tendenser av vad årets serie ska ta hän. I Portugal blev det både blågul glädje och besvikelse när Micke Persson och Albin Elowson tog en dubbel i Youth Cup på söndagen, men där Jocke Ljunggren tvingades kasta in handduken samma dag efter sina knäproblem. Race summerar tävlingen och VM-starten.

– Jocke Ljunggren tog sig igenom första dagen i Portugal men slet med smärtor i knäet, kunde inte köra som han ville och var inte i mål som bättre än 13:e man. På söndagen fixade svensken bara ett varv innan han fick ge sig och inse att det inte gick att fortsätta. Ljunggren är nu 16:e man efter två tävlingar och det blir väldigt svårt att plocka en ny VM–medalj för Husqvarna-föraren, som den närmaste tiden får koncentrera sig på att försöka komma till rätta med knäet och hitta tillbaka till farten.

– I Ljunggrens klass, E3, tog Ivan Cervantes två nya segrar och drar ifrån i totalen. Matthew Phillips fortsätter visa att han hör hemma i Seniorklassen trots sin unga ålder och plockade två nya pallplatser. Johan Edlund plockade poäng båda dagarna när han blev 14:e och 12:e.

– Micke Persson totalvann Youth Cup i Portugals GP och var den klart jämnaste föraren i startfältet när han blev fyra på lördagen och vann söndagen. Persson var då i ledning från start till mål och lyckades betydligt bättre på det enduroprov som han hade problem med på lördagen.

– Därmed blev Micke Persson också den blott fjärde svensken att få kliva överst på en VM-pall de senaste 10 säsongerna. Joakim Ljunggren har varit där ett gäng med gånger, Robert Kvarnström har lyckats i både Youth Cup och Junior, och Albin Elowson tog två platser överst under den förra säsongen.

– Elowson blev för övrigt totalsexa i Portugal. Efter att ha haft det tufft på lördagen och bara blivit nia hittade han en bättre rytm på söndagen och tog andraplatsen bakom Persson. Den tredje svensken i Youth Cup, Jesper Börjesson, hade en betydligt jobbigare tävling jämfört med Spanien förra helgen efter att han legat sjuk i veckan. En femteplats på lördagen följdes upp av en tolfte på söndagen.

– I sammandraget, där ungdomarna som vanligt får räkna bort sin fyra sämsta dagar, har Persson bäst utgångsläge inför fortsättningen som fyra. Elowson är femma och Börjesson sjua. Davide Soreca leder före Jeremy Miroir och det betyder att vi har två Yamaha-förare i topp. Ett märke som inte direkt glänst i VM-cirkusen de senaste åren.

– Juniorklassen domineras fortsatt av Beta. Två nya segrar för Daniel McCanney och två nya andraplatser för Giacomo Redondi. McCanney seger i Spanien på lördagen förra helgen var för övrigt Betas första någonsin i VM-sammanhang.

– Samtliga tre svenskar i klassen tog också poäng. Lars Löfgren bäst som totaltia under helgen efter att ha varit elva på lördagen och nia på söndagen. Oliver Nelson blev fjortonde och femtonde och Tommy Sjöström knep sina första VM-poäng för Gas Gas på söndagen när han var placeringen framför Nelson.

– I E1 och E2 är det fortsatt fransk och orange dominans. KTM:s fabriksförare och regerande världsmästare Christophe Nambotin och Antoine Meo tog nämligen båda två dubbelsegrar i Portugal. Nambotin var relativt överlägsen i E1 medan Meo hade hårda fighter båda dagarna med landsmannen och Husqvarnas Pela Renet.

Mer om tävlingen i Portugal i Race nummer 5.