Ledning från start till mål. Det spelade ingen roll att Joakim Ljunggren var ovan på sin 250 fyrtakt från Husqvarna eller att han för första gången under sina tio Kåsor körde fast ordentligt. Han vann hyfsat enkelt ändå. Segern tog också Ljunggren ett steg närmare att få ta vandringskåsa nummer 14 med sig hem.

Joakim Ljunggren var till slut nästan åtta minuter före tvåan Jonas Karlsson
Joakim Ljunggren var till slut nästan åtta minuter före tvåan Jonas Karlsson

Joakim Ljunggren satte standarden direkt och visade att han fortfarande trivs som allra bäst när det är tufft. På den långa sträcka ett kapade han idealtiden med tio minuter och drog ifrån sina konkurrenter med nästan två minuter redan från start. En ledning som växte till dryga tre och en halv ner till Jonas Karlsson och Lars Löfgren närmast efter att dagsetappens sex sträckor var körda.

– Jag fick ett bra flyt direkt och det kändes bra med den lilla hojen. Jag var lite rädd att jag inte skulle vara tillräckligt snabb på den, att jag skulle vara lite för tung, men det har gått bra hela tiden, berättade Ljunggren.

Ljunggren fortsatte att dryga ut sin ledning under nattetappens första sträckor, när fyra av de totalt tio var körda hade försprånget växt till fem minuter och där bakom hade Jonas Karlsson skaffat sig ett par minuter ner till Niklas Persson, ny trea, som i sin tur dragit ifrån Lars Löfgren med nästan fem.

Men på den femte nattsträckan, tillika den kanske blötaste, fick Ljunggren problem.
– Jag fastnade rejält ut på ett fält, alldeles i början av sträckan. Riktig fastkörning, nog den värsta någonsin under mina tio Novemberkåsor. Som tur var stod det lite folk längre bort som kom och hjälpte mig, jag stod ju med dy till midjan.

Trots det tappade Jocke inte mer än 40 sekunder till Niklas Persson, som var snabbast. På nästa sträcka, den långa sträcka ett, tog han tillbaka sekunderna och mer därtill, likadant såg det ut på nästkommande. Sen hade Husqvarnaföraren råd att ta det lugnt i två sträckor innan han tryckte på, vann den sista med över två minuter och Kåsan med totalt nästan åtta minuter före tvåan Jonas Karlsson och tjugotvå före Niklas Persson, som höll tredjeplatsen.

– Det känns bra, jag känner mig pigg och fräsch faktiskt. Det har gått bra i princip hela vägen och även om det kanske inte var den tuffaste Kåsan jag kört så var det en rolig och omväxlande bana. Bra publik också, menade Ljunggren efter målgång.

I och med segern tog han sin femte seger på tio försök och tog, förutom en andra inteckning i den fjortonde Kåsan, också en plats i Kåsaklubben med tio genomförda tävlingar.

Fotnot: Mycket mer om Novemberkåsan i Eksjö läser ni i Race nummer 18.