Senast SMK Trollhättan stod som arrangör var 2007. 22–åriga Joakim Ljunggren kom till start för femte gången och lyckades för första gången vinna Novemberkåsan.
Åtta år har gått sedan dess. Ljunggren har lyckats vinna ytterligare fem gånger och nu är Kåsan tillbaka i Trollhättans regi. Frågan vi ställer oss är om Ljunggren kan knyta ihop säcken och bli historisk, som bäst genom tiderna i den mest klassiska av de svenska endurotävlingarna?

Det är förvisso med viss modifikation som SMK Trollhättan står som arrangör av 2015 års upplaga av Novemberkåsan. Tävlingscentrum är på Glimmingen hos BMK Uddevalla, som också varit med och dragit ett stort lass i förberedelserna av tävlingen.

Men visst är det ändå symboliskt på något vis att det är Trollhättan, i sin roll som SMK–klubb, som är en av två arrangörer? Det var ju i Trollhättan som Jocke Ljunggren tog hem sin första Kåsa–triumf. Efter att ha debuterat med en tiondeplats (bästa junior) i Hallsberg 2001 tvingades han stå över 2002, för att sedan köra in som fyra –03 och sexa –04. 2005 blev åter en missad Kåsa för Karlskoga–killen, som haft sönder handen i Grekland, innan han för första gången tog sig upp på pallen som tvåa i Uppsala 2006.

Och så Trollhättan, 2007, då. Ljunggren var två och en halv minut bakom hemmaföraren Andreas Toresson efter dagsetappen, men hade lärt sig av misstaget från Uppsala när han tog ut sig för mycket på dagen. Nu var det Ljunggren som styrde på natten. Och det är ju då det avgörs.

2008 fick Ljunggren sedan ge sig för Calle Bjerkert, på Bjerkerts hemmamark i Vimmerby, men -09 och -10 var det ingen som hade något att sätta emot svensk enduros nya gigant. Som i och med segern i Gävle också kunde ta med sig sin första vandringskåsa hem.

2011 stod han sedan över tävlingen för att göra comeback med en fjärde seger i Eskilstuna 2012. Segrarna i Eksjö och Vimmerby, –13 och –14, kom av bara farten och Ljunggren tangerade därmed Edvin Sagström, Gunnar Kalén och Svenerik Jönssons rekord på totalt sex segrar.

Men om bara några dagar har han alltså chansen att bli ensam i topp. Den sjunde segern hägrar i de västgötska skogarna och Ljunggren har aldrig stuckit under stol med att han vill bli historisk. Redan efter segern i Vimmerby förra året, när han tog sin andra vandringskåsa, sa han:

– Det blir tufft att vinna tre till. Men en till ska jag absolut vinna. Och vara ensam med flest segrar.

 

I Vimmerby förra året tog Ljunggren tredje raka segern, och fick därmed åka med sin andra vandringskåsa. Foto: Robert Lynn
I Vimmerby förra året tog Ljunggren tredje raka segern, och fick därmed åka med sin andra vandringskåsa. Foto: Robert Lynn