Efter en skadefylld vår var han tillbaka till VM–racen nere i Spanien och Portugal. Men när han kom hem tvingades han summera två tämligen misslyckade helger. I Rumänien testar Jakob Mörhed en ny hoj och siktar i första hand på att hitta tillbaka till den riktiga känslan.

Jakob Mörhed hade det tungt under senaste VM–tävlingen i Portugal. I Rumänien kommer han att testa en ny cykel.
Jakob Mörhed hade det tungt under senaste VM–tävlingen i Portugal. I Rumänien kommer han att testa en ny cykel.

Förutom Jocke Ljunggren är Jakob Mörhed vår enda senior som kör VM–serien i år. Mörhed skulle ha kört hela serien, för bröderna Johanssons svenska Honda–team, men var tvungen att ställa in Sydamerika–tävlingarna efter att skadan han ådrog sig på träning inför SM–starten inte läkt som den skulle.

Till Europapremiären var Mörhed i alla fall tillbaka men resultaten blev inte riktigt vad han räknat med, i den kanske tuffaste av VM–klasserna – E2.

– Det är ju en väldigt tuff klass. Kollar man på E1 och E3 så kanske motstånden där är lite tunnare. Det var ingen höjdare där nere men det är bara att ta nya tag och kämpa på, sa Jakob när vi pratade med honom inför kvällens supertest.

Efter att ha kommit hem till Sverige igen blev Vaggerydssonen sjuk och tvingades ställa in träningen i över en vecka. Men sedan dess har det varit full fart, med två givande träningsläger med Anders Eriksson bland annat och dessutom en hel del tid i garaget.

– Jag har kittat upp en 250 cc till 290 cc. 290 cc är minimistorlek i klassen och jag tänkte testa att köra den nu här i Rumänien i stället för 450:n. Även om 450:n fungerat bra och vi fått till den än bättre sen sist så trivs jag egentligen bättre på en mindre hoj, berättade Mörhed och fortsatte:

– Men jag har aldrig tävlat på den tidigare och faktiskt bara kört två träningspass innan vi kom ner. Så vi får se hur det går. Men värt att testa i alla fall.

Vad känner du att du måste förbättra för att vara med?

– Framförallt måste jag åka mer motorcykel. Efter skador och sjukdomar så känns det inte som det blivit så mycket. Måste hitta känslan igen. Jag har inte satt upp några direkta mål för tävlingen här men upp och ta poäng i alla fall ska jag väl kunna göra.

Hur ser proven ut?

– Enduroprovet är mestadels i skogen. I Portugal senast så var det ju ingen skogsåkning alls, så det är roligt att det blir lite riktig enduro. Crossprovet går halva i en crossbana och halva på ett gräsgärde kan man säga. Och sen är det ett långt extremprov som ser jäkligt kul ut.