Han kom till start i Chiles GP men hade det tungt under lördagen. Och på söndagen fick han bryta redan på första enduroprovet. Martin Larsson känner inte att kan göra sig själv rättvis för tillfället men tänker ändå köra i Argentina.

Martin Larsson under SM–tävlingarna i Östersund som slutade med att han kraschade in i ett träd.
Martin Larsson under SM–tävlingarna i Östersund som slutade med att han kraschade in i ett träd.

Efter den tidiga sortin från SM, då Martin Larsson kraschade i ett träd och slog axeln illa, var det osäkert om det ens skulle bli någon VM–start för Husabergsföraren. Och inte blev det bättre av att han ramlade och slog i tummen på träning.

Men trots att Larsson kände att han bara kunde gå på ungefär femtio procent av sin fulla kapacitet bestämde han sig ändå för att åka till Sydamerika och köra racen i Chile och Argentina.

– Biljetten var betald och cykeln skickad, så jag bestämde mig för att åka. Och det hade börjat kännas bättre. Varje dag och varje minut mellan Östersund och avresan la jag på att försöka komma tillbaka och bli så bra som möjligt i axeln, berättar Larsson på telefon från Argentina.

Under veckan i Chile kände han sig bättre i axeln, klart över förväntan, även om vissa problem kvarstod när det kom till hopp eller branta backar utför. Men när det blev allvar och race fungerade det inte alls.

– Det var nog den sämsta tävlingen jag gjort någonsin. Jag kan inte minnas nån sämre i alla fall. Smärtan tog över helt. Det var inte kul, säger en märkbart besviken Larsson.

Larsson blev femtonde man på lördagen och lyckades i alla fall ta en VM–poäng. På söndagen var kroppen naturligtvis ännu mer tyglad av smärta efter en dags tävlande. Och redan på första enduroprovet kanade han omkull och slog i axeln. Den bedrövliga helgen fick ett ännu bedrövligare slut.

– Det var bara att kliva av, det gick inte att fortsätta. Jag kände redan på första halvan att det inte fungerade och när jag ramlade så var det kört, säger junioreuropamästaren från förra året.

Vad är det egentligen som är fel med axeln då?
– Jag har pratat med flera läkare och alla säger samma sak, att de inte hittar något som är direkt trasigt eller förstört och att ingenting är brutet. Men jag hade ju rejäl fart när jag kraschade så det blev ju en riktig smäll.

Är du inte orolig för att skadan ska bli värre om du kör?
– Läkarna säger att jag inte kan förstöra något så länge jag håller mig på cykeln. Men samtidigt är det ju inget roligt när jag inte kan göra mig själv rättvis.

Men du kommer köra i helgen?
– Ja, som det ser ut nu kommer jag göra det. Göra så gott jag kan och ta mig runt. Men det gör ont. Hela tiden, även som nu när jag inte sitter på cykeln.