Efter en kort prolog under gårdagen har den första riktiga etappen nyss avgjorts i 2019 års upplaga av Afriquia Merzouga Rally. Franske rallyspecialisten Adrien Van Beveren vann och leder totalt. Calle Bjerkert ser ut att ha kört in på en 26:e plats av de totalt 75 motorcykel– och quadekipagen som startade.
– Känslan är kanon, hälsar han från den afrikanska öknen.

Ja, en kort prolog under gårdagen inledde 2019 års Merzouga Rally. En prolog som såg Shercos fransman Michael Metge vara snabbast, när han vann fyra sekunder före slovaken Stefan Svitko, KTM, och med Yamahas förre endurostjärna Jamie McCanney, Storbritannien, som trea. Svitko, veteran i rallysammanhang, och McCanney, som testar på rally för första gången, hade förresten exakt samma tid.

Svenske Calle Bjerkert, Husqvarna, som gör sin första riktiga rallystart, körde in på en 26:e plats och var en knapp minut bakom segraren Metge.

Här syns Bjerkert inför start, i kön till anmälan. Foto: http://www.afriquiamerzougarally.com


Men prologen var bara en försmak och den riktiga tävlingen drog igång först idag. Den såg fransmannen Adrien Van Beveren, som bland annat tagit sträcksegrar i Dakar under de senaste åren, vara totalsnabbast när han körde i mål på en total sträcktid av 3:29:10. Yamaha–föraren var med den tiden dryga fem minuter före Svitko och ytterligare tre före Metge.

Ställningen är också densamma i totalen, där Joaquim Rodrigues, Portugal/Hero, och Jacopo Cerutti, Italien/Husqvarna, följer som fyra och femma.

Calle Bjerkert är, precis som under gårdagen, 26:a i den preliminära resultatlistan som kommit. Dock ska nämnas att motorcykel– och quadförarna räknas tillsammans och att två av de som är före Bjerkert är just quadförare. Tiden för svensken ser ut att ha blivit 4:49:08, alltså dryga timmen efter segraren.

– Känslan är kanon. Jag har fokuserat på att navigera men har gjort lite missar, typ runt en timme. Men jag har lyckats hitta rätt och framförallt fått med alla 108 waypoints, hälsar Bjerkert på SMS från Merzouga–öknen.
– Sitter med roadbooken till imorgon nu. 300 kilometer. Ska bli så kul. Navigeringen är lite lurig men det är bara att nöta på. Fokus och glädje!

Notera att resultatlistan fortfarande är preliminär. Enligt densamma har bara 34 av de totalt 75 som startade prologen tagit sig runt den första dagen.