Adrien Van Beveren är fortfarande i suverän ledning. Calle Bjerkert har avancerat ytterligare. Och nu återstår bara en etapp av 2019 års Afriquia Merzouga Rally. 

Den andra maratonetappen av årets Merzouga såg förarna starta ute i öknen, för att sedan ta sig tillbaka mot depån och tävlingscentrum. Det efter en natt i tält, under den afrikanska himlen och med stundtals friska vindar i luften.

– Ja, det blåste rejält och man hade sand både här och där. Det var ett riktigt äventyr, skrattade Bjerkert på telefon.

Väl ute på specialsträckorna, där den första tog vid direkt från start, lyckades svensken på nytt förbättra sitt resultat. Men det var inte utan problem. Ett par navigationsmissar och dessutom närkontakt med en fransk förare.

– Ja, han körde rakt in i mig från sidan. Men det gick bra, sa Bjerkert och berättade om den kluriga sträckan:
– Det var ett väldigt poröst underlag stundtals och det var många som borrade fast. Jag var omkull ett par gånger för att det var så mjukt, men inget värre. Droppade ner från en ganska hög sanddyn också.

Men trots detta lyckades Bjerkert på nytt göra sin bästa etapp resultatmässigt och körde in på en fjortonde plats. Det gör att han nu är uppe som 17:e i sammandraget.

– Ja, överlag har det ändå rullat på riktigt fint och det har ju gått bättre och bättre. Man lär sig mycket och får mer självförtroende ju tryggare man blir med navigeringen. Det är så himla kul, sa Bjerkert som såg fram emot den avslutande etappen:
– Då är det gemensam start i Le Mans–stil, där vi kommer springa fram till hojarna. Sedan väntar 40 kilometers specialsträcka.

I toppen tog KTM–föraren Ross Branch, Botswana, sin första etappseger och avancerade därmed till andra plats i sammandraget. Där Yamahas Adrien Van Beveren (tvåa i dag) dock har en fortsatt stor ledning, knappa 23 minuter före Branch. Hero–duon Oriol Mena, Spanien, och Joaquim Rodrigues, Portugal, är trea och fyra, med italienaren Alessandro Botturi, Yamaha, på femte plats.