Efter en trög säsongstart hittade han farten i Sydamerika. Och i helgen slog han till med seger i Spanska mästerskapet. Joakim Ljunggren går från klarhet till klarhet och trivs på cykeln just nu.

För första gången i karriären var Joakim Ljunggren totalbäst under en helg i Spanska mästerskapet. FOTO: J.EDMUNDS
För första gången i karriären var Joakim Ljunggren totalbäst under en helg i Spanska mästerskapet. FOTO: J.EDMUNDS

Efter en trög vinter, där toppresultaten i SuperEnduron lös med sin frånvaro, inledde Jocke Ljunggren Spanska mästerskapet i februari med en beskedlig åttonde och tolfte plats. Men sedan slog han till direkt när VM inleddes i Chile och besegrade sin franske kombattant Christophe Nambotin.

Ytterligare tre bra race följde under VM–veckorna och i helgen var Husabergsföraren tillbaka på det som numer är hemmaplan för honom – spansk mark. Den andra tävlingshelgen i de spanska mästerskapen avgjordes i Valverde del Camino, Murcia, och Jocke pressade hemmasonen och favoriten Ivan Cervantes hela den första dagen.

– Ja, inför sista crossprovet var jag fyra sekunder före honom. Tyvärr för min del så var han sjukt snabb där och kunde köra förbi mig och vinna med en dryg sekund. Lite surt även om jag annars måste vara riktigt nöjd med dagen, sa Jocke Ljunggren till Race på måndagen.

Ljunggren och Cervantes var i en klass för sig. Spanjoren var snabbast i fem av de åtta proven och svensken i de tre andra. De följdes närmast av Victor Guerrero och Mario Roman, över minuten bakom.

Tävlingen hade föregåtts av häftigt regnande under veckan och även om solen sken när tävlingen väl var i gång så var det tuffa förhållande. Men som vanligt så trivdes Ljunggren då.

– Enduroprovet var riktigt tufft, över sex minuter långt. Snabbt, stalpigt. Men på grund av regnet så blev det många sönderkörda spår, lerigt, smetigt och blött. Nästan som Sverige på hösten. Jag var snabbast nästan alla gånger där tror jag.

På söndagen tog Jocke ledningen direkt på det första enduroprovet med Cervantes tätt bakom. De följdes åt ungefär halva racet men på det andra extremprovet gjorde Cervantes en miss och svensken kunde dra i från.

– Det var en backe på extremen som är bland det tuffaste jag kört. Men jag körde riktigt bra där. Vi var kört här på nåt VM för ett par år sedan så jag visste vad som väntade.

Jocke Ljunggren höll ledningen tävlingen ut och besegrade Ivan Cervantes med dryga fem sekunder. Det gjorde också att han vann helgen totalt – för första gången i karriären.

– Jag har vunnit min klass och enstaka dagar tidigare men aldrig totalt alla klasser under en helg. Känns riktigt jäkla gött. Sjukt nöjd med helgen och det var en tävling som passade mig jättebra, sa Ljunggren och fortsatte:

– Jag har gjort lite finjusteringar, med bland annat fjädringen, på cykeln som gör att allt flyter på mycket bättre nu.

Oriol Mena var trea på söndagen, 43 sekunder efter Jocke, och Guerrero fyra.

I sammandraget leder Ivan Cervantes på 94 poäng, Mena är tvåa på 75 och Jocke Ljunggren delad trea med Guerrero på 69.