SM–säsongen i enduro är i gång på allvar igen. Efter den andra deltävlingen i Linköping i helgen körs den tredje redan på lördag, i Östhammar. Och nu står det klart att vår stora svenske stjärna Joakim Ljunggren ställer upp och gör sin första SM–start sedan 2011.

För första gången sen 2011 finns Joakim Ljunggren på startlinjen i SM.
För första gången sen 2011 finns Joakim Ljunggren på startlinjen i SM.

Ljunggren, som blev pappa så sent som för en dryg vecka sedan, stod över SM hela förra året för att i stället koncentrera sig på det spanska mästerskapet och träning där nere. Inte heller i år har våra SM–tävlingar besökts av vår allra bästa enduroförare. Tills nu. I Östhammar finns Jocke Ljunggren på startlinjen för att få sig en genomkörare inför den kommande VM–avslutningen i Frankrike om en dryg månad.

Och precis som i Linköping kommer hans kollega från Husaberg Factory Team, spanjoren Oriol Mena, att försöka sätta svenskarna på plats. Mena skulle egentligen ha begett sig hem mot Spanien efter tävlingen i Linköping men uppskattade de svenska skogarna så pass att han bestämde sig för att köra även i Östhammar.

Med finns också Robert Kvarnström, som också han, likt Jocke Ljunggren, gör sin första SM–start för året. Ledartrion i Swedish Enduro Cup, Lars Löfgren, Albin Elowson och Niklas Persson, kommer alltså få det betydligt tuffare den här gången.

Noteras kan också att Kjetil Gundersen återigen finns med efter att ha tvingats bryta tävlingen i Linköping efter fem körda prov.

Klockan 09.00 på lördag ger sig de första förarna i väg från Lunda flygfält och då väntar en bana på cirka 30 kilometer, med tre specialprov, som körs fem varv för SM och JSM. VRM, Ladies Cup och Bredd kör tre varv.