Enduro–SM avslutas med en sjunde och sista deltävling i Söderhamn på lördag. Men vi går miste om den på förhand mest spännande fighten. I JSM2 kommer Jesper Börjesson nämligen inte till start på grund av en knäskada. En som däremot kommer till start är Joakim Ljunggren, som ska försöka köra hem sin 33:e raka totalseger i SM. 

2007 totalvann Patrik Wicksell årets första SM–tävling hos Göta MS i Enköping. Sedan dess har Joakim Ljunggren vunnit samtliga av de SM–tävlingar han ställt upp i. Och det börjar bli några stycken – fem stycken 2007, sex 2008, sex 2009, sju 2010, sex 2011, en 2013 och en 2014 blir sammanlagt 32 stycken.

Men juniorerna där bakom har närmat sig Ljunggren i år. Oliver Nelson jagar sin första totalseger efter tre andraplatser i år och Albin Elowson är säkert sugen på en fjärde. Dessutom lär Robert Kvarnström trivas bra i alla fall på sandproven i Söderhamn. Ljunggren kommer nog inte släppa den där sviten så lätt dock.

Och viktigast för Elowson lär bli att säkra totalsegern i SM1 och Swedish Enduro Cup. En poäng ytterligare behöver han bara för seger i klassen och tio för seger i SEC, under förutsättning att värste konkurrenterna Kvarnström och Nelson vinner. Det fixar Elowson så länge han tar sig i mål men frågan är hur mycket han chanser för att kunna slå Ljunggren på fingrarna?

Medaljläge för Georgsson
Då Kalle Svensson inte kommer till start på grund av en handskada har Fredrik Georgsson, bakom Elowson och Kvarnström i SM1, en fin chans på första medaljen sen 2011. Det utan att ha varit på pallen vid ett enda tillfälle i år. Kontinuitet och att hålla sig skadefri kan löna sig. Niklas Gustafsson, som inte körde första SM–helgen i Uddevalla har sju poäng upp på Georgsson och kommer såklart utmana.

 

Fredrik Georgsson kör för en bronsmedalj i SM1.
Fredrik Georgsson kör för en bronsmedalj i SM1.

 

SM2 är redan avgjort vad gäller guldet, Lars Löfgren säkrade i Hofors, men det blir en spännande fight om silvret där Fredrik Johansson och Jonas Karlsson står på samma poäng inför avgörandet. Först i mål plockar ädlaste medalj. Bakom har Martin Sundin en teoretisk chans på medalj om han vinner tävlingen och någon av Karlsson eller Johansson tvingas bryta.

I SM3 är det avgjort både vad gäller guld, Johan Edlund, och silver, Henrik Lindholm. Bronset blir en fight mellan Linus Karlsson, 69 poäng, Anders Eriksson, 63, och Tommy Sjöström, 60.

Oliver Nelson har haft en perfekt säsong i JSM1, vunnit samtliga tävlingar och förstås redan säkrat guldet. Kevin Olsen leder fighten om silvret före Anton Sandstedt, som tvingades bryta sista dagen i Hofors. Olsen har fem poäng att gå på.

Börjesson skadad
I JSM2, där vi på förhand såg ut att ha den mest spännande kampen i Söderhamn, blev vi tyvärr av SM–samordnare Marcus Frändén varse ett tråkigt besked under gårdagen. Ledaren i klassen Jesper Börjesson kommer nämligen inte till start på grund av en knäskada. Andreas Linusson, som tvingades bryta andra dagen i Hofors, har därför ett gyllene läge att köra hem guldet. Tre poäng räcker. Börjesson har dock fortfarande möjlighet att knipa silvret, efter sex raka andraplatser. Så länge Martin Iggmark inte vinner så är det Börjessons medalj. Iggmark bör dock i sin tur fixa bronset.

 

Jesper Börjesson tvingas avstå sista SM–tävlingen.
Jesper Börjesson tvingas avstå sista SM–tävlingen.

 

Ytterligare två klasser avgörs förstås i Söderhamn – VRM och Ladies Cup. I VRM har Sunnes Pär Olsson tretton poäng att gå på i sin jakt att försvara titeln från förra året. Olsson inledde med en seger innan en fingerskada störde i de kommande två tävlingarna. Men nu har KTM–föraren tagit tre raka och bör kunna fixa segern. Patrik Andersson är ende förare som utmanar och har redan fixat minst ett silver. I fighten om bronset ligger Christer Jansson bäst till trots att han nollade helt i Uddevalla.

 

Patrik Andersson har redan säkrat minst en silvermedalj i VRM.
Patrik Andersson har redan säkrat minst en silvermedalj i VRM.

 

Ladies Cup har inte varit alltför välbesökt i år och till finalen finns återigen bara mindre än en handfull förare anmälda. Emmily Smalsjö behöver två poäng för att fixa segern.

Elowson värdig SEC–mästare
Jag tippade samtliga av SM–klasserna inför säsongen och tog mig nu en titt på hur bra koll jag egentligen har skaffat mig på svensk enduro, och hur väl det där tipset stämde överens med hur det blev i verkligheten. Och nåja, hyfsat i alla fall.

Av guldmedaljörerna satte jag fyra av fem som det ser ut nu. Medaljörerna tolv av femton. Topp-fem placeringar 18 av 25, även om de exakta placeringarna inte i varje fall var helt korrekt. De sju som jag hade med och som inte ser ut att slå sig in topp–fem har dessutom alla faktiskt fallit bort på grund av skador.

Men helt perfekt var ändå inte det där tipset. Jag hade framförallt underskattat Fredrik Johansson, Pontus Skoog och Björne Stjernsten, som dock inte orkade fullfölja säsongen. Och jag hade nog också underskattat Albin Elowson, trots segern i SEC förra året. Jag trodde kanske att VM–satsningen och guldjakten där skulle göra att en längre SM–säsong blev lidande. Men alls icke. Elowson har aldrig varit sämre än totalfyra och som sagt vunnit hälften av de sex tävlingar som körts. Det gjorde inte ens Joakim Ljunggren när han var 19.

Elowson är definitivt värdig att försvara sin titel.

 

Albin Elowson kommer med största sannolikhet försvara sin titel i SEC.
Albin Elowson kommer med största sannolikhet försvara sin titel i SEC.