Inte helt helt oväntat så leder Joakim Ljunggren den 87e upplagan av Novemberkåsan efter dagsetappen. Tvåan Jakob Mörhed är nästan två minuter bakom.

Efter det myckna regnandet så står det rejält med vatten i skogen och minusgraderna kom lite väl sent för att göra det fruset. Med en temperatur som låg runt fyra minusgrader så blev det både blött och kallt för förarna.
Ljunggren började med att vinna den första specialsträckan men fick sen se sig slagen av Jakob Mörhed på de två följande innan han vann de två avslutande sträckorna. Trots att Martin Larsson slog runt framlänges på första specialsträckan  var han tvåa på den bakom Mörhed. Martin kraschade ytterligare en gång till på en sträcka och besvärades sedan av huvudvärk plus en ömmande rygg efter den första kraschen.
Jonas Karlsson kunde gå om Martin och ta den tredje placeringen inför nattetappen medan Martin håller fjärde. Avståndet mellan Mörhed och Karlsson är nästan hela tre minuter.
Martin jagas av Henrik Lindholm som är ungefär 20 sekunder bakom. Det var Lindholm som höll en stor ledning i förra årets Novemberkåsa på den sista sträckan men gjorde en grym fastkörning. Det öppnade då upp för Jonas Bengtsson som överraskande vann Novemberkåsan 2011.
Efter dagsetappen ligger Bengtsson, som haft problem med bakbromsen, på en sjunde placering bakom ytterligare en tidigare Kåsa-segrare nämligen Calle Bjerkert. Nattetappen innehåller nio specialsträckor och första start är klockan 17.00.
Joakim Ljunggren kommer att bli än svårlagen under nattetappen. Rent åkmässigt är han den snabbaste svenske föraren i mörker. Så det ska till mycket för att Ljunggren inte ska ta sin fjärde seger i den svenska motorklassikern Novemberkåsan.
Det har räknats med att ett 20-tal förare ska genomföra årets Kåsa men 110 förare klarade av dagsetappen och det var fler än väntat. Fast å andra sidan kommer natten att bli kall, lång och blöt…