Det var en händelserik helg i E3–klassen när den andra VM–deltävlingen avgjordes i Argentina. Joakim Ljunggren körde hem 30 poäng, med en fjärde och en andra plats, och är bara tre poäng efter suveräne fransmannen Christophe Nambotin i sammandraget. Och i juniorklassen har Robert Kvarnström bra häng på pallen efter en stabil insats båda dagarna.

Jocke Ljunggren var snabbast på fredagskvällens prolog i Argentina. FOTO: J.EDMUNDS/KTM IMAGES
Jocke Ljunggren var snabbast på fredagskvällens prolog i Argentina. FOTO: J.EDMUNDS/KTM IMAGES

Christophe Nambotin, den regerande mästaren i E3, inledde helgen med ett par krascher men gick sen från klarhet till klarhet och vann lördagens race med dryga halvminuten före Aigar Leok, TM, och Luis Correira, Beta.

Joakim Ljunggren slutade fyra med bara två och en halv sekund upp till pallen.

– Jag var bra med på superprovet på fredagen och första enduroprovet på lördagen men sen gick det inte riktigt som det skulle. Jag tappade på crossen bland annat. Klart jag är missnöjd när jag är så nära pallen men jag är nöjd med farten, sa Ljunggren till husaberg.com efteråt.

På söndagen började Nambotin som han avslutade lördagen – med att vara snabbast på allt. Ingen kunde matcha KTM–föraren på de tio första proven men på det elfte gjorde han några missar och så på det tolfte lossnade gasvajern för fransmannen och han tappade över två minuter.

Estländaren Aigar Leok kunde ta över ledningen och Jocke var plötsligt tvåa, före italienaren Manuel Monni. En ställning som stod sig racet ut.
– Grymt att bli tvåa självklart, men jag hade tur när Nambotin fick problem. Hade jag inte haft några missar tidigare på dagen kunde jag säkert ha vunnit. Annars var det en tuff och svår bana, vilket passar mig bra. Och jag är riktigt nöjd med starten på mästerskapet, sa Ljunggren efter söndagens tävling.

Nambotin blev fyra efter sitt haveri men leder fortfarande totalt efter lördagens seger, med 70 poäng inkörda totalt. Jocke Ljunggren är tvåa på 67 och Leok trea med 57.

I juniorklassen visade Robert Kvarnström fortsatt fin form när han följde upp en sjätte plats på lördagen med att bli fyra på söndagen.

– Gick betydligt mycket bättre på söndagen. På lördagen kraschade jag tidigt och gjorde sedan en del misstag när jag tryckte på för hårt för att försöka komma ifatt. Men som tur är tappade jag inte så mycket poäng på Giacomo Redondi den här helgen så jag är fortfarande med i fighten om titeln, sa Kvarnström till betamotor.com efter helgens tävlingar.

Betaföraren var 18 sekunder bakom Danny McCanney på pallen på söndagen. Vann söndagens race gjorde italienaren Rudi Moroni, före lördagens segrare, den australiensiska Husqvarnaföraren, Matthew Phillips.

I sammandraget leder fortfarande dubbelsegraren från Chiles GP, Giacomo Redondi, på 66 poäng. Phillips är tvåa på 63 och McCanney trea på 60. Kvarnström är fyra på 45 inkörda poäng.

I Youth Cup 125cc svarade både Albin Elowson och Jesper Börjesson för stabila insatser under helgen. Albin var åtta och sexa och ligger på fjärde plats i sammandraget, och Jesper femma och sjua och är totalt två poäng efter sin landsman på en sjätte plats.

Den regerande mästaren i E1, fransmannen Antoine Meo, fortsätter imponera i klassen. Han vann båda dagarnas tävlande och har maximalt antal inkörda poäng hittills. Bakom honom skuggar den finländska Husqvarnaduon Juha Salminen, tvåa båda dagarna i Argentina, och Matti Seistola, trea båda dagarna.

I E3 får vi lägga ett nytt namn på listan av potentiella totalsegrare efter GP:t i helgen. Alex Salvini visade ingen pardon för sina lite mer välmeriterade konkurrenter och tog en dubbelseger. Närmast före Pela Renet på lördagen och Ivan Cervantes på söndagen. Salvini leder nu också totalt, 10 poäng före Renet.

I Race nummer 4 kommer ni kunna läsa kommentarer från samtliga svenskar, samt mer utförliga texter om samtliga klasser. Nummer 4 når prenumeranter den 10 april.