Det blev ingen rolig kväll för Andreas Linusson i mexikanska Guadalajara i lördags. För mycket krascher och misstag kostade och KTM–föraren gjorde sin poängmässigt sämsta insats i serien. Samtidigt tog värsta konkurrenten Ty Tremaine tre heatsegrar och drog ifrån i Junior–klassens sammandrag.

Det var den andra halvan av SuperEnduro–VM som drog igång när serien flyttade över Atlanten till Mexiko, för den fjärde deltävlingen av totalt sex. Andreas Linusson fick knappa förberedelser efter att ha fått ihop ekonomi för att köra tävlingen bara några veckor innan avresa och startade på en lånad KTM.

Det såg okej ut för Kinna–killen både på den fria träningen och på tidsträningen när han var klar tvåa bakom amerikanen Ty Tremaine. Men redan i det första heatet strulade det till sig för Linusson och han lyckades efter de tre heatsegrarna i Finland senast bara bli trea, ett varv bakom segrande Tremaine och tvåan, britten, Gethin Humphreys. Bakom sig hade han idel mexikanska hemmaförare.

I det andra heatet var svensken uppe i ledningen efter det första varvet men tappade sedan och kunde inte förbättra tredjeplatsen från det första heatet. Tredje och sista heatet fick Linusson jobba sig upp från långt ner i fältet och kunde inte heller nu göra något annat än att säkra tredjeplatsen.

Samtidigt vann Tremaine samtliga finalheat och kan därför åka från Mexiko med en fjorton poäng stor ledning. Amerikanen har hittills aldrig varit sämre än tvåa i något av de tolv finalheat som körts och fortsätter han den sviten i de sex som är kvar måste Linusson vinna samtliga för att kunna ta hem VM–guldet. En enormt tuff uppgift för svensken.

Taddy tog fjärde raka
I Prestige–klassen fortsätter den femfaldige världsmästaren Taddy Blazusiak sin utskåpning av de andra. Guadalajara blev inget undantag. Seger i Super Pole–heatet och två finalheatsegrar gjorde att polacken är fortsatt obesegrad i årets SuperEnduro–VM, och i sammandraget har han nu dragit ifrån till en ledning med hela 46 poäng. Teoretiskt sett skulle han alltså kunna säkra guldet redan nästa helg, i den näst sista rundan som körs i Brasilien.

– Det känns fantastiskt med fyra raka segrar. Efter de tuffa duellerna i Finland senast visste jag att det skulle bli tufft här också. Men på något vis gick allt min väg. Det kändes bra ute på banan och mina starter var bra. Det var en hel del roliga dueller, särskilt den med Cody (Webb) i sista heatet, och då känns det ännu bättre att komma här ifrån med segern, sa Blazusiak i VM–seriens nyhetsbrev efteråt.

I fighten om silver och brons är det betydligt mer jämnt än den om guldet som redan känns avgjord. Britten David Knight hade sin klart tuffaste tävling hittills och tappade inte bara mark fram till Blazusiak, landsmannen Jonny Walker, trea i Mexiko, och amerikanen Cody Webb, tvåa, närmade sig samtidigt bakifrån. Bara sju poäng skiljer nu tvåan Knight från fyran Webb.

 

Taddy Blazusiak stormar mot sitt sjätte raka VM–guld i SuperEnduro. Foto: Future7Media
Taddy Blazusiak stormar mot sitt sjätte raka VM–guld i SuperEnduro. Foto: Future7Media