Säsongen 2014 har just bara hunnit ta slut när nästa nu smyger igång. I helgen är det nämligen dags för premiären av SuperEnduro–VM. Joakim Ljunggren väljer den här gången att stå över mästerskapet på grund av en stundande knäoperation. Då får vi istället sätta vårt blågula hopp till framförallt Andreas Linusson i Junior.

Han har mycket att bevisa, Kinna MK’s Andreas Linusson. En silvermedalj i juniorklassen från säsongen 2013/2014 viskar förstås om att siktet nu är inställt på guldet. Allt annat vore ett steg tillbaka.

Linusson har sedan SM avslutades spenderat en lång period med träning nere i Spanien.
Linusson har sedan SM avslutades spenderat en lång period med träning nere i Spanien. Foto: Jonty Edmunds

– Ja, så är det ju. Det blev ju lite konstigt förra året i och för sig när silvret i princip blev klart av att Jamie McCanney kraschade bort sig i sista tävlingen. Men helt klart är det guldet jag kör för nu, berättade Linusson på onsdagseftermiddagen bara några timmar innan han gav sig iväg mot Polen.

Huvudkonkurrenten förra året, italienaren Giacomo Redondi, har tagit steget upp bland seniorerna och bland annat förberett sig med att testa på två race i den amerikanska EnduroCross–serien. Från USA kommer också den på förhand kanske svåraste konkurrenten för Linusson den här gången – 19–årige Ty Tremaine.

– Jag har aldrig träffat honom men man har ju sett i resultatlistor att han är bra. Totaltia i EnduroCross–serien i år och med topp–tio i X–Games också. Framförallt har han ju kört väldigt mycket race, påpekade Linusson och kommenterade sina övriga motståndare:
– Jamie McCanney verkar missa missa de första tävlingarna på grund av skada. Det är lite synd. Sedan finns det ju ett par britter som är bra med om de kommer. Och Jesper (Börjesson) visade ju förra året att han kan vara med där uppe och slåss också.

Sydamerika avgör mycket
Men Linusson kommer inte bara behöva vara orolig för hur bra konkurrenterna kör, utan också hur mycket de kör. Precis som förra året körs nämligen två av sex race i Mexiko och Brasilien, och är det någon junior som kör där och samtidigt kör alla racen i Europa är förstås mycket vunnet bara där.

– I och med att amerikanen kommer hit över och kör så lär han ju köra de racen också. Som det ser ut i dagsläget kommer jag inte att kunna ta mig över men det kan förstås hända endel på vägen, sa Linusson och utvecklade:
– Det som är bra är ju att vi har tre race hemma i Europa först. Vi kommer naturligtvis under den tiden att höra hur det kan tänkas fungera att ta sig över. Om VM–organisationen med Alain Blanchard på något sätt kan bidra. Efter tre av sex race körda vet man ju också om man har ett utgångsläge som gör det värt att lägga de pengarna.

Linusson får helt enkelt göra det bästa av situationen nu och försöka vara så långt framme som möjligt i samtliga av de tre race han i dagsläget vet att han kommer köra. Och han kommer väl förberedd. Drygt en månad har under hösten spenderats i Spanien med träning på Jordi Figueras ställe utanför Girona.

– Det har varit grymt bra och kroppen känns stark och bra. Jordi har lett mycket av träningen och styrt upp en hel del i min träning. Han är ingen som pekar med hela handen utan det är mer att vi tillsammans kommer fram till saker som jag bör förändra, sa Linusson och fortsatte om premiären i Polen:
– Jag känner mig betydligt mer förberedd än inför förra året. Och det beror ju naturligtvis också på racen jag fick i mästerskapet förra året. Då gick det inte så bra just i Polen men jag har kollat på banskissen nu och det ser fint ut. Ska blir riktigt kul att det drar igång, avslutade han.

Jesper Börjesson totalvann sista rundan av SuperEnduron förra säsongen och finns också med i Polen.
Jesper Börjesson totalvann sista rundan av SuperEnduron förra säsongen och finns också med i Polen. Foto: Jonty Edmunds

Pressad Blazusiak?
I den stora klassen, Prestige, kommer förstås hemmahjälten Taddy Blazusiak få ett öronbedövande stöd från publiken i Gdansk. Men frågan är vilken form han egentligen är i? Han tog visserligen hem den sista deltävlingen i den amerikanska EnduroCross–serien men mästerskapet gick ändå förlorat till Cody Webb efter polackens fem raka titlar 2009–2013. Och Blazusiak har inte alls gett samma stabila intryck under året.

Också i SuperEnduro–VM är han femfaldig mästare men också här finns motstånd i Cody Webb. Men då är frågan å andra sidan hur mycket Webb hunnit köra in sin nya cykel? Amerikanen har nämligen efter triumfen lämnat Beta och tar nu plats i det amerikanska KTM–teamet.

Taddy Blazusiak, här med teamchef Fabio Farioli, är måhända inte lika skyhög favorit i år.
Taddy Blazusiak, här med teamchef Fabio Farioli, är måhända inte lika skyhög favorit i år. Foto: Ray Archer.

Amerikanskt motstånd han lär känna igen får Blazusiak också i Taylor Robert, totalfyra i EnduroCross, och Kyle Redmond. Britterna mönstrar framförallt Jonny Walker och David Knight. Knight som är tillbaka på KTM, osäkert vilken kubik dock men har setts träna superenduro på en 125:a…

Från Spanien kommer Gas Gas Dani Gibert och Husqvarnas Alfredo Gomez, som båda var lite för mycket upp och ner förra året.

Samtliga uppräknade namn, tillsammans med Giacomo Redondi och Husqvarnas fransman Mathias Bellino som troligen inte kommer till start i Polen, är också de nio namn som står på Grading List och som alltså inte behöver oroa sig för att slås ut i kvalet.

Fotnot: Red Bull TV sänder tävlingen i Polen live på http://www.redbull.tv/videos/event-stream-469/round-1-poland#autostart.