Är det inte oväder och helikoptrar som inte kan lyfta, så är det för varmt. Återigen blev en sträcka i årets Dakar–rally avkortad. Något KTM’s Laia Sanz inte var helt nöjd med. 
– Det är Dakar, det ska vara tufft, sa hon. 

Det är Enduro21 som rapporterar om upprörda ord från den i sammandraget just nu 13:e placerade spanjorskan Laia Sanz. På gårdagens etapp, den nionde, avbröts tävlingen vid den andra checkpointen, med 107 kilometer av mestadels sanddyner kvar att köra av den ordinarie sträckningen.

– Etapp 9 var den första riktiga Dakar–etappen, och så skulle större delen av rallyt vara. Om du bara får 50 cyklar i mål, ja då är det så. Du kan inte sänka ribban så fort minsta lilla svårighet uppstår. Andra kanske inte håller med, men det är min åsikt, slog Sanz fast.

Anledningen till att etappen bröts var en kombination av tuffa förhållanden och hög temperatur. Över sanddynerna steg graderna till 45 stundtals.

– När jag kom till CP2 lät de mig inte fortsätta. Jag är inte enig med tävlingsledningen om beslutet, jag ville fortsätta. Det här är Dakar och det ska vara tufft, sa Sanz och fortsatte:
– Det var en riktigt tuff etapp. Många hade problem, men när jag anlände till CP2 var jag nöjd för trots att det var så tufft låg jag 14:e. Nu är jag arg för att sista sträckan ströks.

Toby Price tog sin femte seger för året och har alltså vunnit mer än hälften av etapperna nu. Han tog också ett stort kliv mot totalsegern när största konkurrenten, HRC Hondas Paulo Goncalves, drabbades av problem med kylarna. Inte optimalt i den extrema värmen.

 

Toby Price tog ett stort kliv mot Dakar–titeln när vann sin femte etapp i går. Foto: Red Bull Content Pool
Toby Price tog ett stort kliv mot Dakar–titeln när vann sin femte etapp i går. Foto: Red Bull Content Pool

 

Cykeln la av på väg till CP2, men som en skänk från ovan bröts alltså tävlingen där och ingen var nog gladare än portugisen för det. Dock var gårdagens etapp en del av rallyts andra maratonetapp, vilket betydde att Honda–förarna själva var tvungna att meka med Goncalves hoj i morse.

Price har nu en ledning i sammandraget på nära halvtimmen ner till tvåan Stefan Svitko. Goncalves ska enligt uppgift fortfarande vara trea, 34 minuter bakom, men syns av någon anledning inte i de resultatlistor som kommit efter gårdagens etapp.

Fotnot: Förarna är just nu ute på den tolfte etappen av rallyt.