Hur Joakim Ljunggren bara kunde ha 2,0 i odds från Svenska Spel vid seger på Gotland står skrivet i stjärnorna. Mer rimligt hade det varit om det var Novemberkåsan man oddssatt. Där hade 2,0 snarare varit ett bjudodds. För vem ska egenligen stoppa Ljunggren från en åttonde seger?
– Oddset skulle vara mer rimligt här, ja, erkände Kåsakungen

Vid Novemberkåsans 100–årsjubileum förra året skrev Joakim Ljunggren historia, som den första någonsin med sju segrar i den mest klassiska av svenska motorcykeltävlingar. Och samtidigt inledde han jakten på att bli den första någonsin att ta hem tre vandringspris. De två senaste har han redan, den nya har han en inteckning i. Och jagar i helgen en andra.

Vi ringde upp Jocke under torsdagseftermiddagen, när Kåsakungen anlänt Knivsta.

– Det ser fint ut, det lilla jag sett hittills. Men då har jag bara gått korta bitar av banan. Vad jag hört så är det knappt några blöta partier alls, även om det säkert finns diken och sånt som kan ställa till det. Jag var ute och kollade ett ”publikkärr” nu, men det var knappt blött alls, berättade Jocke.

 

Några riktiga Kåsa–kärr sägs bli svåra att hitta vid årets tävling. Nederbörden och kylan sista veckorna bör väl i alla fall hindra dammet.
Några riktiga Kåsa–kärr sägs bli svåra att hitta vid årets tävling. Nederbörden och kylan sista veckorna bör väl i alla fall hindra dammet.

 

Men lätt är en Kåsa aldrig. Skogarna runt Knivsta ska bjuda på mycket sten, och enligt de preliminära tiderna som kommit ut kommer nattetappen att ta närmare tio timmar för de snabbaste.

– Ja, det ser ut att bli långt. Men sedan vet man ju inte hur väl tiderna kommer stämma. Visst, banan ser inte jättetuff ut det jag sett. Men det kommer bli tufft ändå, fortsatte Ljunggren.

Vem ser du som din största motståndare?
– Ja, jag vet inte. Mig själv och hojen kanske. Nä, men det är klart att det finns dem som kommer vara med där. Jimmy Wicksell bor ju alldeles här intill och kommer bli farlig. Och mina KTM–kollegor – Henke (Lindholm), Pontus (Högberg) och Iggmark (Martin) känns laddade.

Men trots ett gäng KTM–förare med sikte på pallen får Jocke finna sig i att vara skyhög favorit till en åttonde seger. Det här är ”hans” tävling. Här vet han, till skillnad från GGN, mer än väl hur det går till att vinna. Här vet han att han är kung.

Och dessutom – tidigare i veckan blev det klart att han slipper sin på förhand främste konkurrent. Albin Elowson kommer nämligen inte till start.

 

Albin Elowson står över Kåsan i år. Och därmed mister Ljunggren sin på förhand värsta konkurrent.
Albin Elowson står över Kåsan i år. Och därmed mister Ljunggren sin på förhand värsta konkurrent.

 

– Tråkigt att meddela detta men jag kommer ej till start i årets Novemberkåsa. Har varit snorig efter Six Days och nära på att bli förkyld flertalet gånger innan GGN. Har ännu inte återhämtat mig efter Gotland utan känner mig matt och hängig, och har inte haft möjlighet att förbereda mig i närheten utav det som krävs för att kunna prestera på Kåsan, skrev Elowson på sina sociala medier.
– För att inte riskera något inför nästa säsong tar jag därför beslutet att inte starta. Men nu höjer jag blicken och laddar för ett grymt 2017, avslutade han.

Ljunggren erkänner att han saknar sin konkurrent, som på förhand kanske hade varit den egentligen enda som kunde störa.

– Ja, det är tråkigt faktiskt. Jag är mer laddad för det här än jag var för Gotland och han kanske var min största konkurrent på förhand. Så det är trist faktiskt, sa han.

 

Ljunggren är regerande Kåsa–mästare och siktar på sin åttonde seger. Han jagar dessutom ett tredje vandringspris.
Ljunggren är regerande Kåsa–mästare och siktar på sin åttonde seger. Han jagar dessutom ett tredje vandringspris.

 

Men Ljunggren tar inte lätt på Kåsan för den sakens skull. När vi pratade med honom hade han visserligen bara gått en bråkdel av banan, men hela fredagen skulle spenderas i Knivsta.

– Jag ska ut och gå betydligt mer i morgon. Samtidigt har jag gjort hemläxan i skogarna hemma och känner mig väl förberedd.

Det sena beslutet att det blev dubbdäck på var till glädje för Ljunggren. Det har fryst på bra i området i veckan, och natten mot lördag väntas graderna sjunka ner mot –5, och sedan hålla sig runt eller strax under nollan hela lördag och natten mot söndag.

– Jag tycker det är bra att det blev dubb. Det kanske inte spelar så stor roll i skogen egentligen, men när man är ute på transporterna känns det betydligt säkrare med dubb om det fryser på. Och jag gillar att köra med dubb, så för min del är det bara positivt, avslutade Ljunggren.

 

Dubbdäck på är sista budet från SMK Uppsala. Inte Ljunggren emot.
Dubbdäck på är sista budet från SMK Uppsala. Inte Ljunggren emot.