Albin Elowson fjortonde totalt. Och Jesper Börjesson sjuttonde. Riktigt bra insatser från de svenska Junior Trophy–förarna. Så högt upp är det ingen av motståndarna som har två man och utan att ha räknat exakt på sekunden tror vi att det svenska laget är i ledning efter den första dagen.

Albin Elowson blev förvånad när han gick i mål och fick höra att han var fjortonde man totalt under den första dagen av årets Six Days. Elowson var 20:e efter första varvet, men höjde sig alltså under det andra och plockade placeringar i totalen på samtliga de tre avslutande specialproven.

– Känslan är att jag kan köra betydligt snabbare. På sista enduroprovet får jag stryk av Garcia (Josep), som är totalsnabbast, med sju sekunder. Och då fick jag kramp efter två minuter. Det finns mer att hämta, sa Elowson som har att jobba med på hojen under veckan.
– Jag har inte hittat riktigt rätt med fjädringen på den nya cykeln ännu, och vi kanske inte har hunnit testa så mycket som vi skulle. Jag har försökt klicka lite under dagen men inte kommit nån vart. På gamla hojen visste jag precis vad jag skulle göra. I morgon blir det fokus på att försöka hitta rätt, får jag större trygghetskänsla på hojen så kommer jag kunna sänka tiderna.

 

Jesper Börjesson svarade för en briljant första dag av årets Six Days.
Jesper Börjesson svarade för en briljant första dag av årets Six Days.

 

Bakom Elowson jagade Jesper Börjesson sin lagkompis och var betydligt närmare än han varit i SM under året. Faktum är att bara dryga sju sekunder skiljer svenskarna åt efter den första dagens körning. Provtiden är visserligen inte enorm, dryga 40 minuter på våra snabbaste svenskar och strax under för de snabbaste, men så bra som Börjesson kört idag har han nog inte gjort på hela året.

Betydligt tuffare dag var det för Junior Trophy–lagets tredje svensk, Yamaha–föraren Mikael Persson, som kraschade ett flertal gånger och bland annat gjorde av med dubbla uppsättningar hjälmar.

Persson såg riktigt groggy ut när halva dagen var kört, men kämpade sig i mål och slutade på en total 54:e plats.

 

Micke Persson hade det tufft och får starta långt bak också i morgon.
Micke Persson hade det tufft och får starta långt bak också i morgon.

 

– Så jäkla mycket damm. I och med att jag gick ut i princip först av juniorförarna fick jag de sämsta Trophy–förarna alldeles framför mig, berättade en besviken Persson efteråt och fortsatte:
– Hade kört om tre–fyra förare på det första provet när jag på en raka och det bara small, rakt ner i backen. Jag vet faktiskt inte vad som hände, såg ingenting för dammet. Samma sak på det tredje provet. Då hann jag inte ens reagera, flög med huvudet först rakt ner i backen och trodde jag slagit ut alla tänder. Spottade blod när jag gick i mål och efter det var jag matt.

Persson hade förutom ont i huvudet också problem med en underarm och ömma händer, efter att ha tagit emot sig vid krascherna. Men han kämpade sig igenom och startar i morgon.

– Det är inget som är sönder, jag är bara mörbultat, sa Persson.

Josep Garcia var snabbast i Junior Trophy på en total fjärdeplats, övriga spanjorer 45:a och 51:a. Finlands Junior–förare Henric Stigell var dagens stora överraskning, när han körde in på en total sjätteplats som näst bästa junior. Övriga finländare dock betydligt längre bak, Mika Barnes 40:e och Emil Pohjola 66:a. Italien har Davide Soreca bra med som totalsjua, men Matteo Cavallo är bara 42:a och namnen Pavoni placeringen bakom.

 

Spanjoren Josep Garcia var totalsnabbast av juniorerna, och hade fjärde bästa tid av samtliga förare.
Spanjoren Josep Garcia var totalsnabbast av juniorerna, och hade fjärde bästa tid av samtliga förare.

 

USA har Stewart Baylor som 13:e, Trevor Bollinger 34:a och Grant Baylor 49:a. Australiens Junior Trophy–lag är inte alls med i matchen, men placeringarna 53, 55 och 80 på sina tre förare. Inte heller fransmännen hänger med, utan slutar först som 26:a, 39:a och 50:e man.

Och därmed säger vi väl att Sverige leder Junior Trophy–klassen. I alla fall tills de officiella resultaten anländer.

Fotnot: Text om de svenska damerna kommer under kvällen