SMK Dalas junior Jonas Bengtsson körde mot alla odds hem totalsegern i Novemberkåsan som kördes i skogarna runt Hallsberg. När förarna började rulla i mål strax efter klockan två på söndagsmorgonen stod det klart att övriga förare på prispallen var Henrik Lindholm och Martin Sundin.

Falukillen och junioren Jonas Bengtsson körde mot alla odds hem totalsegern i det som var den 86:e upplagan av Novemberkåsan. Foto: Inge Bergquist

Den 86:e upplagan av Novemberkåsan kommer att gå till historien som en av få som fick en högst oväntat segrare i ett väldigt sent skede av tävling. Det avgjordes på den tolfte och sista specialsträckan. Ett varv innehöll fyra specialsträckor och dagetappen kördes ett varv och nattetappen två varv.

Men för att inte gå händelserna i förväg så började det att junioren Pontus Högberg vann de tre första speicalsträckorna på dagen. Men på den fjärde och sista specialsträckan för dagen så krånglade kopplingen för Pontus som kunde reparera den men på nattetappens första specialsträckan la cykeln av och Pontus tvingades bryta.

Nu klev istället Karlskogas junior Johan Edlund fram och behöll ledningen från fjärde specialsträckan till och med den sjätte. På den sjätte specialsträckan hade Jonas Karlsson gått upp till en andraplats.

Nu hände något otroligt på den sjunde specialsträckan. Båda förarna fick problem med kedjan på samma ställe på sträckan. Edlund tvingades bryta medan Jonas kunde fixa sitt problem med åkte ner till en 37:e plats totalt.

På specialsträcka sju klev Henrik Lindholm upp i ledning följd av Niklas Persson och Calle Bjerkert. Lindholm behöll ledningen fram till och med den näst sista specialsträckan.

Inför den tolfte och avslutande specialsträckan hade Lindholm en ledning på över hela 12 minuter före Martin Sundin och Jonas Bengtsson som på den näst sista specialsträckan tog klivet upp till tredjeplats totalt. Mellan Sundin och Bengtsson skiljde 14,25 sekunder.

Först i mål på sista specialsträckan var Lindholm men hans tid på en timme och sju minuter verkade oroande lång.

– Jag satte mig i ett kärr och kom inte loss själv utan fick hjälp av en norsk förare. Stod nog där i 12-13 minuter innan jag kom loss. Segern rök där, menade en mycket bedrövad Lindholm efter målgången.

Sundin var näste förare i mål och han körde på runt 56 minuter vilket gjorde att han var tvåa totalt. Alla trodde nog att Lindholm var totalsegrare i det ögonblicket tills dess att Bengtsson kom in på en tid runt 54 minuter. Det gjorde att han nu var den nya ledaren eftersom han var totalt runt 32 sekunder före Lindholm och 1,14 minuter före Sundin.

Det var en smått tagen Jonas Bengtsson som något överrumplad fick ge segerintervjuer till både radio och tv samt övrig press.

– Jag vet inte vad jag ska säga, sa Jonas till Races utsände som väntat tills dess att den övriga pressen fått sitt innan han gick fram och gratulerade till den historiska segern.

– Det här kom överraskande för mig också. Jag hade hoppats på att spöa Martin Iggmark och bli bäste junior. Nu vann jag Novemberkåsan totalt, hur smälter man något sådant? Vinna Novemberkåsan!

Eftersom Jonas Bengtsson fortfarande svävade på moln och hade svårt att förklara vad som hänt bad Races utsände om en längre intervju med den nyblivne kåsasegaren i samband med prisutdelningen som enligt planerna skulle hållas klockan 10.00 nu på söndag förmiddag. Den står att läsa i kommande nummer av Race MC-Sport.