Nytt mästerskap, nya förutsättningar – men samma namn i toppen.
Polacken Tadeusz Blazusiak är obestridlig etta i inomhusenduro och svensken Joakim Ljunggren lika klar tvåa.
Taddy dominerade lördagskvällens premiär i superenduro-VM i Genua med eftertryck, men även Jocke imponerade stort och blev totaltvåa.
– Det gick väldigt bra till slut, menar han.

 

Jocke_Ljunggren
Det blev en sammanlagd andraplats för Joakim Ljunggren när superenduro-VM inleddes i italienska Genua på lördagskvällen. Foto: JONTY EDMUNDS, KTM IMAGES

Blazusiak och Ljunggren var etta och tvåa i förra vinterns indoor-VM. Nu öppnade duon den här upplagan med exakt samma placeringar. Blazusiak var outstanding i Palasport Fiera i italienska Genua. Han vann alla sina heat efter ledning från start till mål och kammade hem maximala 60 poäng. Joakim Ljunggren nådde finalplaceringarna sexa-trea-tvåa och belönades med 40 poäng. Prispallen fullbordades av spanjoren Cristobal Guerrero som via raden tvåa-sexa-sjua fick ihop 34 poäng.
Direkt efter tävlingen hade Jocke telefonkontakt med reportern Per Busk – på Novemberkåsans webradio – och han förmedlade positiva tongångar från norditalienska Ligurien.
– Jag har haft lite strul. Jag ville mycket, sladdade en del och det blev några krascher. Bland annat en startkrasch. Men till slut redde jag ut det. Jag är grymt nöjd med att börja som tvåa. Det känns riktigt kul. Det var mycket folk, ett härligt tryck och en cool bana, sammanfattar Husabergsproffset.
Banan var av samma snitt som i fjolårets VM-inledning i Genuas pampiga mässhall. Det var trippelhopp, långa stenpartier och svåråkta avsnitt modell tvättbräda. Men Jocke bemästrade villkoren på sitt sedvanliga skickliga sätt. Han körde bättre och bättre under kvällens lopp. Han trivdes med banans struktur och med atmosfären i arenan.
– Visst var det tufft, men det var bra race. Det var fajt hela tiden. Och det var inte knöligt och trixigt som det ibland kan vara inomhus. Det gick fort hela tiden. Det var grymt kul, menar Jocke trots att vurporna resulterade i onda händer och ett mörbultat knä, men det var blessyrer som gick att stå ut med i utbyte mot en prima VM-start.
Fast Taddy var således ett strå vassare. Titelhållaren är i en klass för sig. Han imponerade stort i Genua och blir givetvis svår att peta från VM-tronen. I synnerhet som han nästa gång, i polska Lodz (10 december), har favör av hemmaplan.
– Han är riktigt i slag, intygar Jocke, men för den skull betraktar han inte konkurrenten som oslagbar:
– I andra heatet var jag lika med Taddy i fyra-fem varv. Då tog jag in några meter på honom. Men jag gjorde en miss på slutet och hamnade på tredje plats.
– Givetvis kommer han att vara stark på sin hemmabana, men jag kommer att göra allt jag kan och försöka ge honom en match.
Jocke var ensam svensk förare i Genua, men i nästa deltävling om två veckor får han sällskap av KTM-föraren Johan Edlund. Den senare är klubbkamrat med Jocke i Karlskoga EK och blev tidigare i år svensk juniormästare i JSM 2.

Samtliga resultat från deltävlingen i Genua: http://www.offroadproracing.it/gex/race.htm