För tredje året i rad körde Tadeusz Blasuziak (mitten) hem guldmedaljen i inomhus-VM. Till vänster om honom står årets komet Jonny Walker som tog VM-silver och till höger VM-bronsmedaljören Joakim Ljunggren. Foto: Jonty Edmunds, KTM Images

Joakim Ljunggren behöll sin tredjeplacering i inomhus-VM efter den tredje och avslutande deltävlingen i Barcelona, Spanien. Britten Jonny Walker tog VM-silver och ”omöjlige” polacken Tadeusz Blazusiak körde hem sitt tredje raka VM-guld inomhus.

Redan i det första av tre heat i Superenduro-finalen så tog Blazusiak hand om kommandot före Husqvarnas Alex Salvini. Tyvärr gick Salvini omkull och kom att blockera banan vilket gjorde att heatet rödflaggades och startades om. Den polske extremföraren tog ledningen även i omstarten och det före Salvini. Det blev en ganska enkel seger för Blazusiak som också passade på att säkra VM-titeln redan i det första heatet.
Men det var bakom ledarduon som den egentlige fajten var. Ljunggren kunde köra in som trea vilket var tre placeringar bättre än hans rival Jonny Walker. Walker, som hade haft det tufft i kvalet, startade från andra startled och slutade sexa. I det läget hade den svenska Husaberg-föraren tagit klivit upp till silverplatsen.
Med ombytt startordning i det andra finalheatet kunde Walker ta starten och med fältet framför sig fritt byggde han snabbt upp ett sexsekunders försprång till den spanska Husaberg-föraren Alfredo Gomez. Det under tiden Blazusiak och Ljunggren kämpade sig fram genom startfältet.
Med tre varv kvar gled Walker omkull när han gick ut på startrakan men kom igång igen strax före Gomez. Hemmapubliken vädrade en hemmaseger men trots ivrigt påhejade kunde spanjoren inte ta sig förbi Walker som tog sin första inomhus-seger 2012. Den nykrönte världsmästaren Blazusiak körde in som trea och Ljunggren tog en sjätteplacering.
I det avslutande finalheatet tog Blazusiak starten igen och körde hem ytterligare en heatseger för kvällen. Till hemmapublikens förtjusning kunde Ivan Cervantes köra in som tvåa efter att ha passerat Salvini på det sista varvet. Walker kunde säkra sitt VM-silver genom att KTM-föraren körde in som femma. För Ljunggrens del så körde han in på en niondeplacering och han tog därmed också hand om VM-bronset.