Spanien, som ledde efter inledningsdagen, blev av med inte bara en utan två förare idag. Och därmed är man borta ur medaljstriden. I och med det klättrade de svenska tjejerna också till en fjärdeplats totalt. 

Idag var det Amanda Elvin som lyckades klara sig utan tidsprick, medan Martina Reimander och Hanna Berzelius fick varsin minut. Förbundskapten Robert Grindberg var dock tveksam till tilläggen efteråt.

– De stängde av starten på tredje specialprovet för att dra om banan för tjejerna och därför kom de inte ut i tid. Jag ska prata med Patricia (Eneroth, Svemos delegat) om det och så får vi se om de kan bli av med dem, sa Grindberg som förutom det var positiv efter dagen:
– Det har gått bättre både körmässigt och med orken. Det känns verkligen att de behövde den där dagen igår för att komma in i det. Tittar man på specialprovstiderna så närmar vi oss också länderna där framme lite grann ju längre dagen går. De känns betydligt piggare idag, tjejerna.

 

Hanna Berzelius.

 

Sverige hoppar också upp en placering i totalen – man blir fyra idag och är också fyra totalt nu. Spanien, som ledde inför dagen, är borta ur tävlingen efter att inte mindre än två av tre förare tvingades bryta i dag. VM–föraren Mireia Badia fick bryta redan på första provet och tvingades efteråt iväg med ambulans. Gabriela Seisdedos tvingades bryta inför sista specialprovet men ska enligt uppgift ha besiktigat om. Dock kommer hennes maxtid idag att räknas och därmed är spanjorskorna borta från medaljstriden.

Australien leder tre och en halv minut före USA, Frankrike är trea ytterligare tre minuter bakom. Sverige har sju minuter upp till pallen och sju minuter ner till femman Italien.

Individuellt var Hanna Berzelius bäst på en 12:e plats, Amanda Elvin blev 14:e och Martina Reimander 15:e tjej. I sammandraget är Berzelius bäst på elfte plats.

 

Martina Reimander.