Sexton svenska motorcyklar står nu i Park Fermé, redo för morgondagens start. Förarna har tillsammans med förbundskaptenerna gått specialproven. Serviceboxarna är packade. Tröjorna klippta. Det är dags för det 92:a International Six Days of Enduro. 

Ja, det blir sönderklippta svenska landslagströjor till i morgon. Kvicksilvret, om det nu finns något sånt kvar i termometrarna, visar en stadig bit över 30 mitt på dagen och det är kvavt i det franska inlandet.

I Brive, dryga två timmar norr om Toulouse och öster om Bordeaux, drar Six Days igång i morgon och samtliga av de totalt 16 svenska förarna på plats är redo för start. Tio av dem kör för det svenska landslaget och i Junior Trophy kommer Sverige som regerande världsmästare. Seniorlandslaget i World Trophy har samtidigt en fjärdeplats att försvara.

 

Pappa Elowson, Bo, fick order att klippa små hål i Albins landslagströja.

 

Vi tog ett snack med herrlandslagets förbundskaptener Stefan Holm och Kenta Karlsson för att höra mer om hur förberedelserna under veckan löpt på.

– Vi har gått och kollat alla specialprov och det ser jättefint ut. Jag har varit i Frankrike förr och aldrig sett så fina specialprov. Det är klippt, pinnat och bandat precis enligt regelboken. Allt är klart. Sen om vi är snabba på dem, det får vi se. Vårt problem är att vi på våra träningsbanor hemma kanske åker på ettan, tvåan och treans växel, och här kommer vi ligga på fyran, femman och sexan, menar Stefan Holm.
– Risken är att man inte tränat tillräckligt mycket på att åka fort och bromsa sent. Farten blir så mycket högre. Sen om man åkt mycket internationellt så har man såklart lärt sig.

 

Cyklarna står i Park Fermé.

 

Vad har ni sagt till förarna att de måste tänka på?
– Framförallt att få med sig farten ut på rakorna och våga hålla i. Och att bromsa rätt – bromsa sent och hårt. Och så lugnt genom svängen för att kunna åka fort ur den, det är lite mantrat. Sen har de bandat väldigt brett, så det gäller att åka tight. Går man för långt ut behöver man åka så pass mycket längre.

Kenta Karlsson fyller i:

– De som har vart ute och kört VM, de borde ha koll på läget. Och ser man till förra året – då åkte vi ifrån konkurrenterna när det gick snabbt men tappade när det var skogsåka. Och egentligen är det väl bara ett enduroprov här. Så utgår vi från det ska vi ha en fördel, även om det lutar betydligt mer nu. Betydligt mer kuperat. Det gör att man kan vara lite orolig. Men vi har tryckt mycket på samma saker som vi gjort under träningslägren – att lyfta blicken, då ser du nästa sväng och vet vad som väntar. Ligga steget före hela tiden.

 

De tre svenska landslagerna som kör i Brive. Foto: Patricia Eneroth

 

Är målen som ni satte upp inför tävlingen förändrade på något sätt i och med det som hände med Albin Elowson i juniorlaget och Robert Friberg i trophylaget, när de blev av med sina motorcyklar?
– Nej, egentligen inte, menar Holm. Det har löst sig bra. Friberg är glad att han överhuvudtaget kan köra. Albin har sin gamla hoj här som han kört VM på och är bekväm med. Vi tror på vårt juniorlag, sen kommer vi få tufft motstånd av USA, Australien, Frankrike och Italien. Elowson och Micke Persson vet vi var vi har och kan Jocke Grelsson visa som han gjort på de två senaste EM–tävlingarna och på SM i Skövde, då kommer det gå bra.

 

Robert Friberg har haft en stressig vecka efter att ha blivit med av med motorcykel, reservdelar, kläder och egentligen allting han behövde till nästa veckas tävling.

 

Är en placering topp–5,som endurosektionen gick ut med, rimlig?
– Det vet jag inte… man kanske får öka det till sex i alla fall, säger Karlsson. Tycker nog jag. Fast kollar man i fjol så var vi inte så jättelångt bak i alla fall, även om det var några som föll bort ganska snabbt. Vi får se. Men det är ingen press på de som kör överhuvudtaget så här i början av veckan.

Har ni vart på de mycket om att det viktigaste är att få runt sig själva och motorcyklarna, i och med regelförändringen sedan förra året att allas resultat räknas?
– Jo, men så är det. Det är det som gäller. Men sen är det klart – juniorerna vann i fjol och de kanske vill åka ännu fortare i år. Det är klart att de omedvetet tänker på sina individuella resultat. Det gör man, det gjorde vi också när vi körde. Och det är väl bra det också, även om man måste ha i baktanken att man inte får köra bort sig. Men det får man ju inte göra om man vill ha en bra placering individuellt heller, avslutar Kenta.

 

Serviceboxarna är packade.