Hondaföraren Jakob Mörhed, Norrahammars MK, kommer inte att finnas med på VM-premiären i Chile. Det skadade nyckelbenet är inte läkt och Jakob vill inte chansa att åka. Men rehabiliteringen är på rätt väg och suget efter att åka växer för varje dag.

Jakob Mörhed är fortfarande inte frisk från sitt nyckelbensbrott och tvingas stå äver VM–premiären i Chile och nästkommande tävling i Argentina.
Jakob Mörhed är fortfarande inte frisk från sitt nyckelbensbrott och tvingas stå äver VM–premiären i Chile och nästkommande tävling i Argentina.

Det var bara någon vecka innan SM–premiären i Östersund som den regerande mästaren Jakob Mörhed föll olyckligt under träning. Det som inte verkade så allvarligt först visade sig vara ett brutet nyckelben och istället för SM blev det operation och ordinerad vila.

26–åringen hade en förhoppning om att kunna vara tillbaka till VM–premiären i Chile men så blir inte fallet.

– Nej, jag är inte helt läkt och vill inte chansa, säger han när Race når honom på telefon från hemmet.

– Det går helt klart åt rätt håll men det är egentligen först i dag som jag börjat belasta armen med vikter. Fram tills nu har det varit max en liter mjölk typ, fortsätter Mörhed.

Enligt läkaren ska det dröja cirka sex veckor innan kroppen är redo för tävling igen, vilket gör att Mörhed har ungefär två och en halv vecka kvar. Han hoppas kunna vara uppe på cykeln något tidigare men vill inte stressa eller förhasta sig.

– Skulle man dra i gång för tidigt och slå upp skadan så skulle det ju vara jäkligt knäckande. Och är man inte 100 procent och fulltränad är ju skaderisken betydligt större. Man vill inte sluta som ”Foppa” Forsberg, skrattar Mörhed som verkar se ljuset i skadetunneln.

Mörhed fick nyckelbenet ihopskruvat med en platta och sju skruvar och spenderade nästan en vecka på sjukhus efter operationen. Efter en vecka med minimal rörelse i hemmet började sedan rehabiliteringen mot en comeback. Spinningcykeln är väl använd och Mörhed har försökt hålla i gång fysträningen så gott det går utan att belasta skadan.

– Jag har smugit i gång och tagit små steg. Jag besökte sjukgymnasten här om dagen som blev imponerad av rörligheten i armen och att det gått så snabbt. Så det känns riktigt bra, säger han.

Och nu börjar suget efter tävlingscykeln stegra för Vaggerydsonen som kommer tävla på en Honda 450 i år.

– Ja, det var riktigt tungt att sitta och följa SM–tävlingarna från Östersund på webb-tv. Och att inte kunna åka till Sydamerika och köra mot de allra bästa nu. Så jag känner att jag har en del att ta igen när jag är uppe igen, avslutar Mörhed som har VM–tävlingarna i Spanien som nästa stora mål.