Cody Webb såg ut att mer eller mindre ha avgjort mästerskapet. Då kom misstagen, i sista heatet den näst sista deltävlingen. Och Taddy Blazusiak kunde hämta in en hel drös med poäng. Nu väntar en häftig guldfight i Sverige mellan den amerikanska mästaren och den comebackande veteranen med sex VM–guld på kontot. 

Cody Webb kom till den näst sista rundan av SuperEnduro–VM med en 24 poäng stor ledning närmast före KTM–kollegan Taddy Blazusiak. När två av kvällens tre finalheat var körda i Bilbao hade han drygat ut ledningen till 30, efter dubbla heatsegrar. Där och då såg det ut att kunna bli en defilering i Sverige för den amerikanska mästaren i jakten på karriärens första VM–guld.

 

 

Men i kvällens tredje och sista finalheat kom misstagen från Webb. Efter en dålig start, där han var fast någonstans i mitten av fältet, gjorde han inte bara en eller två utan tre fadäser på eget bevåg under kort tid. Och tappade placering för placering.

Till slut blev han inte bättre än åtta, vilket betydde att han dels tappade 13 poäng av sitt försprång till Blazusiak i guldfighten och dels inte blev bättre än trea i Baskiens GP.

– De två första finalerna gick riktigt bra. Jag körde lugnt och kontrollerat och lyckades vinna båda. I tredje hade jag kört upp mig till tvåa när jag gjorde ett stort misstag i matrixsektionen. Jag fick lite panik och tryckte på lite för hårt för att ta mig tillbaka, tyvärr slutade det med en stor krasch. Min cykel tog stryk och jag kunde inte köra som jag ville. Efter att ha vunnit de första två heaten var jag besviken över att kasta iväg GP-segern sådär, sa Webb i ett pressmeddelande från KTM efteråt.

 

Taddy Blazusiak. Foto: Future7Media

 

Blazusiak hade slutat tvåa i de båda första finalerna och lyckades i den tredje ta säsongens andra heatseger. Därmed vann han också sitt andra GP för säsongen, och plockade som sagt in poäng på Webb i sammandraget.

– Saker föll på plats väl och jag är superglad att komma härifrån med GP–segern. Men ska jag vara ärlig var inte känslan den bästa när jag kom hit, jag lider fortfarande endel av skadorna från kraschen i Malaga (Blazusiak kraschade spektakulärt rakt in i läktaren, reds. anm). Jag har inte kunnat köra och träna så mycket som jag skulle velat, sa Blazusiak i samma pressmeddelande och summerade kvällen:

– Jag körde stabilt i de två första heaten, för att hitta rytmen och självförtroendet igen. Sedan fick jag en fantastisk start i sista finalen och visste att det här var min chans. Jag gav allt och lyckades vinna. Totalt sett var det en bra kväll och jag lyckades knipa avståndet till Cody till 17 poäng. Nu har jag tre race till på mig att hämta igen resten och jag ska göra mitt bästa.

 

Jonny Walker. Foto: Future7Media

 

Billy Bolt, Jonny Walker och Cotlon Haaker har fortfarande en teoretisk chans att köra till sig guldmedaljen i finalen i Lidköping, men i praktiken kommer trion få rikta in sig på att fightas om en bronsmedalj.

Och där har Rockstar Energy Husqvarnas Bolt fortfarande det bästa utgångsläget. Rookien lyckades inte ta någon pallplats den här gången men gjorde tre stabila finaler och blev totalfyra i tävlingen. Märkeskollegan och den dubbla världsmästaren Colton Haaker hade det desto tyngre och lyckades bara köra ihop 32 poäng.

Därmed blev han passerad i sammandraget av GP–tvåan från Baskien, Red Bull KTM’s Jonny Walker. Walker var först snabbast i superpole (där förarna ensamma på banan får en chans att sätta ett så snabbt varv som möjligt och där den som är snabbast belönas med tre mästerskapspoäng) och körde sedan in som trea i samtliga tre finalheat. Med 48 poäng slog han sig in mellan Blazusiak och Webb på prispallen.

– Att jag vann superpole var en bra start på kvällen och segern hjälpte mig dessutom att kunna bli totaltvåa. Totalt sett är jag nöjd med att återigen vara på pallen. Starten på säsongen var en besvikelse men två pallplatser i rad nu visar helt klart att jag arbetat i rätt riktning. En total tredjeplats i mästerskapet är möjlig nu och det kommer definitivt vara målet i Sverige, sa Walker i KTM’s pressmeddelande efteråt.

Finalen körs i Lidköping på lördag.

 

Pallen i Bilbao – Blazusiak, Walker, Webb. Foto: Future7Media