I den yngsta motionsklassen var Malcom Hedefur tillbaka på cykeln och lyckades för andra året i följd vara totalsnabbast av motionärerna. Därmed var han den ende i Gotland Grand National förutom Pela Renet att försvara sin seger. I Lilla GGN på fredagen hade dock David Kadestam gjort detsamma i Klass 2. 

Gotland Grand National inleddes som vanligt på fredagen med Lilla GGN, på en avkortad bana runt målområdet. Klass 2 var först iväg och redan från start kunde vi urskilja en nationskamp mellan Sverige och Norge. David Kadestam mot Fredrik Röste. Och till skillnad från hur det ofta har sett ut de senaste åren, i alla fall när det handlat om motocross, så var det den här gången Sverige som gick segrande ur striden.

 

David Kadestam vann före norske Röste.
David Kadestam vann Klass 2 före norske Röste.

 

Kadestam försvarade därmed segern från förra året och fick efteråt, något märkligt, en inteckning i ett nytt vandringspris för ungdomsklassen. Märkligt på det sätt att få kommer ha ens en teoretisk möjlighet att faktiskt ta hem det där. Och har man väl vunnit två gånger, och samtidigt inte växt ifrån klassen, är det nog stor chans att man hellre lägger krutet på Juniorklassen den tredje.

Som segrare i Lilla GGN såg vi också 12–årige GGN–debutanten Elias Persson i 85–klassen, som vann före Jack Martinsson som därmed inte lyckades knipa alla klassikerloppen. Tjejklasserna vanns av Matilda Ahlström, före Hedvig Dahlberg, samt Emilia Reimander, före Wilma Bylund.

 

Nilsson vann något överraskande Klass 1.
12-årige Elias Persson vann något överraskande Klass 1.

 

På fredagseftermiddagen fick vi också stifta bekantskap med en nyhet ute på Tofta när veteranhojar för första gången bjöds in. Segrade där gjorde den trefaldige svenska mästaren i motocross, och numera Öhlinsanställde, Kalle Karlsson, som vann före Alexander Fält och Claes Örnskog. I klassen för äldre hojar vann Klas–Håkan Johansson.

När väl riktiga GGN drog igång på lördag morgon med fyra stora motionsklasser, damklass och militärer fick vi se en hel del mer eller mindre otäcka startkrascher. Fler än vanligt sa många men om det hade med den nya seedningen eller något annat att göra får vi så länge låta vara osagt.

Trots det var det i alla fall något färre som totalt sett under helgen fick uppsöka sjukhus jämfört med förra året, men det kan å andra sidan ha att göra med att det också var färre antal startande när arrangören begränsat förarna till 2200.

I den yngsta motionsklassen såg vi Malcom Hedefur, som varit borta från hojåkning i princip sedan förra årets GGN, vara bra med i starten och sedan ganska snabbt kunna ta över ledningen. Väl där kontrollerade han racet och vann med över tio minuter. Närmast före Jonas Fredriksson och Alexander Kax.

 

Malcom Hedefur (4043) var några placeringar bakom i starten. Relativt snabbt kunde han dock överta ledningen.
Malcom Hedefur (4043) var några placeringar bakom i starten. Relativt snabbt kunde han dock överta ledningen.

 

Fredrik Egriell, gamle wakeboardproffset, följde upp sin tredjeplats i Ränneslättsloppet med att också bli trea på Gotland i Motion 30–39 år. ”Igge” hade en minut upp till finske Janne Mukkala på andra plats och han var i sin tur slagen med nästan fyra minuter av segraren Ronnie Willen.

I 40–49 år var Hondas Patrik Erlandsson länge i ledningen innan han totalt gick in i väggen på det sjätte varvet och tappade nästan tio minuter. Fredrik Werner var dåligt med i starten men körde upp sig hela vägen och kunde till slut ta hem klassen med en halvminut före Erik Widing. Marko Laaksonen tog en ny pallplats som trea.

Och i den äldsta kunde Stefan Andersson efter en mängd försök äntligen åka hem till Tibro med en seger i bagaget. Mikael Roos och Agne Nylander var med upp på prispallen som tvåa och trea men för ovanlighetens skull ingen Inge Edberg. Race testförare, som har ett svårslaget rekord med fjorton segrar på Gotland, var inblandad i en startkrasch och tvingades hoppa av redan där med ett par brutna revben och köttsår på armarna.

Damklassen vanns överlägset av Emelie Nydén. Julia Österberg var tvåa och Lina Petersson trea. Militärklassen såg 17 startande och faktiskt fick vi se en försvarad seger även där när Per Wallin vann före Mattias Ericsson och Peter Hocke.

Mycket mer om Gotland Grand National läser ni förstås i Race nummer 17.