Det blev ingen nionde seger för Mats Nilsson. Och ingen första för varken Joakim Ljunggren eller Albin Elowson. Nej, ingen svensk seger alls förresten. Istället blev det norsk fest på Gotland igen. 13 år efter senaste segern tog Kenneth Gundersen en ny. Hans fjärde totalt. 

Fransmannen Jeremy Tarroux, Sherco, var först när elitstarten släpptes iväg klockan 12.30 i eftermiddags, men fick inte vara i ledningen många minuter. Norske Kenneth Gundersen, Husqvarna, tog över och sedan såg vi inte mycket mer av Tarroux i täten under dagen.

Gundersen drog upp ett högt tempo från start och fick en liten lucka ner till närmast jagande trion Micke Persson, Yamaha, Joakim Ljunggren, KTM, och Mats Nilsson, Yamaha. Persson tappade sedan placeringar och när Gundersen gick in för sitt första av två obligatoriska tankstopp redan efter andra varvet kunde Ljunggren och Nilsson dra ut på det tredje i täten.

 

Gundersen fick sin minut.
Gundersen fick sin minut.

 

Men tempot slogs av. Ljunggren hade inte farten som krävdes och när Nilsson tvekade, och inte gick upp och körde, kunde Gundersen snart vara ikapp och förbi. Och när Nilsson/Ljunggren gick in för tankning efter varv tre, ja då hade norrmannen fått sin minut.

– Det var den jag ville ha. Då visste jag att man kunde åka lite mer avslappnat över andra delen av racet, sa den nyss fyllda 35–åringen efteråt.

Ja, för han har ju gjort det här förut. Redan som 18–åring, 1999, körde Gundersen hem sin första titel på Gotland. Han försvarade sin seger år 2000 och tog en tredje 2003.

 

Det är inte Ljunggrens tävling, det här.
Det är inte Ljunggrens tävling, det här.

 

Nilsson tog ett fåtal sekunder på norrmannen över det fjärde varvet, men kom aldrig riktigt nära innan han började känna av sin handled. Desto snabbare kom Albin Elowson, Husqvarna, som gjort en dålig start men kört upp sig och nu var på väg förbi såväl den åttafaldige mästaren som Joakim Ljunggren.

Elowson och Gundersen gjorde båda två sina respektive andra besök i depån efter varv fyra, och sedan började svensken äta upp försprånget sekund för sekund. När halva det sjätte och sista varvet återstod var det en halvminut upp.

 

Elowson närmade sig hela tiden under de två sista varven.
Elowson närmade sig hela tiden under de två sista varven.

 

Men det var för mycket. Gundersen fick förvarningar om att Elowson närmade sig och hade krafter kvar. Trots att den nyss korade juniorvärldsmästaren i lag satte sin snabbaste varvtid på det sjätte och sista, fattades till slut ändå 16 sekunder.

Och då stod norrmannen där igen, med tårar i ögonen, högst upp på pallen. Tretton år efter sin senaste triumf på ön.

– Det är helt fantastiskt. Den här tävlingen är fantastisk. Banan är fantastisk. Publiken är fantastisk. Jag gjorde comeback förra året men var inte tillräckligt tränad för att vara med där uppe och dra. Då föddes tanken på att försöka göra det igen. Och sedan ett halvår tillbaka är det detta jag tränat för. Jag har kört lite tävlingar under sommaren, bara för att kunna komma så bra förberedd som möjligt hit. Det känns… fantastiskt, sa Gundersen efteråt.

 

Mats Nilsson tog en ny pallplats i GGN. Hur många har nu egentligen?
Mats Nilsson tog en ny pallplats i GGN. Hur många har nu egentligen?

 

Bakom Elowson tog sig Mats Nilsson i mål som trea. Ken Bengtsson, som debuterade på Gotland, gjorde en riktigt fin avslutning på tävlingen och lyckades ta sig förbi Ljunggren den sista biten in mot mål och slutade fyra. En imponerande prestation av Yamaha–föraren, som i och med att Elowson körde Junior blev trea i Elit–klassen.

Ljunggren in som femma och Adam Andersson sexa, samt tvåa i Junior. Pontus Högberg slutade sjua med Robert Friberg, segrare i Senior–klassen, på åttonde plats. Jimmy Wicksell tog sista platsen på pallen i Junior och blev totalnia, medan Tarroux avslutade topp–10.

 

Emmely Smalsjö vann komfortabelt Dam–klassen.
Emmely Smalsjö vann komfortabelt Dam–klassen.

 

I Dam–klassen tog Emmily Smalsjö en ny seger, när hon vann närmast före Lina Petersson och Emilia Reimander. Som motionssegrare från tidigare på dagen såg vi Daniel Axelsson, 15–29 år, Lars Lindell, 30–39 år, Fredrik Werner, 40–49 år, Bosse Högberg, 50–65 år, och Kine Asper, Dam.