Endurodebuten kom på Six Days i år. Och nu lägger Davide Guarneri om satsningen helt. 2016 kör han såväl Enduro–VM som det italienska mästerskapet för Honda Red Motor. Med största sannolikhet innebär det också att Alex Salvini lämnar för Beta.

Ytterligare en förare lämnar nu MXGP för en satsningen på Enduro–VM. Den här gången handlar det om den 30–årige italienaren Davide Guarneri, som under de senaste elva åren i crossens VM–cirkus aldrig varit sämre än 18:e man.

Guarneri slog igenom på den stora scenen när han vann ett MX2–race i Teutschenthal 2005, och hade några år tidigare dessutom lyckats köra hem U17–världsmästartiteln. –05 blev han totalelva i mästerskapet och ytterligare fyra år följde i MX2 innan han 2009 krönte 250–tiden med en total fjärdeplats bakom Marvin Musquin, Rui Goncalves och Gautier Paulin.

Efter fem år medYamaha blev det Honda när han MX1–debuterade 2010. En debutsäsong som slutade med en fin niondeplats. Honda blev Kawasaki till 2011, men Guarneri fick inte till och fick nöja sig med en 16:e plats. Sedan följde två år på KTM, 13:e 2012 och 18:e 2013, innan han på TM 2014 slog till med en ny niondeplats.

I år slutade italienaren på 18:e plats för samma TM efter en delvis skadefylld säsong. På hösten endurodebuterade han sedan med en fin insats på Six Days, tia totalt i E3.

 

Guarneri var med och tog Italien till en fjärdeplats i World Trophy på årets Six Days. Foto: Kalle Lundstedt
Guarneri var med och tog Italien till en fjärdeplats i World Trophy på årets Six Days. Foto: Kalle Lundstedt

Och nu blir det alltså enduro på heltid. Guarneri har skrivit ett tvåårskontrakt med Honda Red Moto, och kommer köra såväl VM som det italienska mästerskapet 2016 och 2017.

– Det var inget lätt beslut att lämna cross–VM, där jag spenderat så många år. Men jag är glad över valet jag gjorde. Det blir en ny utmaning, säger Guarneri i ett pressmeddelande.
– Jag vet att jag måste jobba väldigt hårt med förberedelserna inför nästa såsong, det här blir som att börja om från noll igen. Jag är ödmjuk inför uppgiften och vet att jag har mycket att lära. Men samtidigt har jag ett driv och ett självförtroende som kommer bli viktigt för att lyckas konkurrera i både VM och Italienska mästerskapet.

Det faktum att Guarneri ansluter Honda öppnar för att Alex Salvini lämnar. Det har snackats om Beta hela hösten för världsmästaren från 2013, och det dröjer nog inte länge innan det blir officiellt.

Åt andra hållet, från Beta till Honda Red Moto, sägs Giacomo Redondi gå. Vi har också sett uppgifter på att Davide Soreca, ungdomsvärldsmästaren från 2014, samt Oscar Baletti ska köra för Red Moto 2016. Dessutom ser Alessandro Battig ut att bli kvar.

I så fall en rejäl satsning från de röda, som bara mönstrade två man i årets Enduro–VM.

 

Alex Salvini ser ut att lämna Honda Red Motor efter tre år. Factory Beta blir med största sannolikhet nästa adress för italienaren. Foto: Kalle Lundstedt
Alex Salvini ser ut att lämna Honda Red Motor efter tre år. Factory Beta blir med största sannolikhet nästa adress för italienaren. Foto: Kalle Lundstedt