Den sjätte deltävlingen av amerikanska enduroserien Grand National Cross Country (GNCC) kördes på en helt ny bana i Peru, Indiana, i helgen. Tacksamt för svenske Jesper Börjesson, som därmed inte fick handikapp av att övriga förare redan kunde banan. Men det blev en tuff prövning i leran ändå för svensken.

Jesper Börjesson lyckades äntligen hitta farten efter en lite strulig inledning av GNCC–serien borta i USA. Medan körningen har varit stundtals fantastisk i den andra enduroserien som Börjesson kör – Kenda Full Gas Sprint Enduro – har han inte kommit till sin rätt i varvloppsserien, där han kör i klassen XC250 Pro

Enligt egen utsago mycket på grund av att banorna är årligen återkommande och de amerikanska förarna därmed kan dem som ett rinnande vatten. Men när den sjätte deltävlingen kördes i Peru, Ohio, var det på helt ny mark. Lerig mark förresten, efter kraftigt oväder dagarna innan tävling.

– Det var ett riktigt mudrace, hälsar Börjesson som trots det var med från början.
– Gjorde en bra start för första gången den här säsongen och var trea i klassen när vi gick in i skogen. Gick ner i första surhålet direkt men slant på några rötter och gick omkull. Var snabbt uppe och tror jag föll tillbaka till en femte plats i klassen. Men drog hårt och var ganska snabbt uppe som tvåa igen.

Samtidigt började 250–förarna köra in 450–klassen, som startar 30 sekunder före, och när man kom till första varvningen efter cirka 21 minuter var Börjesson fortfarande tvåa klassen och dessutom bra med i totalen.

– In på andra varvet började jag köra om de riktiga toppåkarna i 450-klassen och var förbi bland andra Josh Strang och Kailub Russell. Men halvvägs in på varvet kommer jag fram till en backe med varvade förare som sitter fast överallt. Gjorde ett försök att ta mig upp men vurpar där och fastnar. Var riktigt halt och tog en stund innan jag kom därifrån. Fick sedan ta en lång omväg runt för att komma vidare, men hade då halkat bak många placeringar.

Även tredje varvet var struligt för Börjesson, som gick omkull två gånger i leran och ena gången hade oturen att fastna med styret i stöveln. På fjärde och sista varvet rullade det dock på bättre igen och trots lite strul som tog tid körde han in på en åttonde plats i klassen och 17:e totalt.

– Grymt gött att se att jag har farten, måste bara få bort misstagen. Men det var helt klart ett steg i rätt riktning. Fördelen för min del här var att det var ett GNCC på helt ny mark vilket gjorde att vi var lika med det att ingen annan heller kände till banan. Nu är fokus på runda sju kommande helg i Ohio. Där har GNCC gått i alla år vad jag förstår så där kan de banan igen. Men tar med mig allt jag lärt mig och gör mitt bästa.

Zack Nolan, som tidigare bara varit 13:e som bäst, vann klassen före Michael Witkowski och Craig Delong. Josh Toth, som vunnit samtliga de fem första racen, blev fyra och har fortfarande en stor ledning i totalen. Börjesson är tolva.