Det nordiska monopolet i Gotland Grand National är brutet.
På lördagen fick loppet sin förste vinnare från kontinenten. Husabergs 27-årige VM-förare Pierre-Alexandre Renet vann med 48 sekunder före ”evige tvåan” Anders Eriksson och trea blev Andreas Hultman.
– Jag kom hit för att vinna. Jag är glad att jag lyckades, menade fransmannen.

Renet
Pierre-Alexandre Renet såg till att Frankrike blev första land utanför Skandinavien att ståta med en totalseger i Gotland Grand National. Den franske VM-fyran var en välförtjänt vinnare i årets upplaga. Foto: PER GUSTAFSSON

Renet blev för två år sedan världsmästare i motocrossens MX3-klass. Han har potential att vinna VM-guld även i enduro. Han var en hårsmån från prispallen i år. Den gänglige fransosen, som går under smeknamnet ”Pela”, blev fyra i E2-klassen sedan han bland annat vunnit tre deltävlingar.
Meritmässigt var han ett av de starkaste korten i årets Gotland Grand National.
Men varvloppet ute på landets största ö är väldigt speciellt. Det har bara hänt vid två tillfällen att segern gått till en förare som kört tävlingen för första gången. Den ene är, naturligt nog, Per Grönberg som tog hem urpremiären 1984. Den andre är norrmannen Kenneth Gundersen som vann som GGN-debutant när han inledde sin segertrippel 1999.
Gundersen var ett aktuellt namn även den här eftermiddagen.
Det handlade dock inte om Kenneth utan om hans lillebror Kjetil.
Med två tidigare andraplatser, och en oerhörd fokusering på årets upplaga, fick Kjetil många segertips i och med att åttafaldige vinnaren Mats Nilsson var handskadad och tvingades stå vid sidan av spåret. Norrmannen inledde inspirerat. Han tog hand om ledningen på det första varvet och hade den i behåll en bit in på varv nummer tre. Men där och då blev han upphunnen av Pierre-Alexandre Renet.
– Jag fick inte igång min cykel direkt i starten. Jag trodde banden framför oss skulle rullas bort och överraskades när starten gick helt plötsligt. Därmed tappade jag i början och blev tvungen att jaga. Vid första tankstoppet, efter tre varv, fick jag veta att jag låg tvåa. Då satsade jag maximalt för att komma ikapp och ta över ledningen. Efter det drabbades han av problem med cykeln, förklarade ”Pela”.
Kjetils motor nöp mitt i klappjakten och till slut gick det inte att åka en meter till.
Fältet blev på så vis fritt för VM-fyran Renet. Efter fem varv gick fransmannen in för sin andra tankning. Han underrättades om att ledningen var relativt trygg och ombads att inte ta några risker. Det var råd han lyssnade på. Sista två varven gick på säkerhet. Tempot sjönk och luckan till de bakomvarande förarna minskade successivt. Fransmannens segermarginal till tvåan Anders Eriksson skrevs till slut till 48 sekunder. Anders utkämpade i sin tur en rejäl strid med Andreas Hultman och hade endast tre sekunder till godo till den förre SM-ettan i motocross.
– Jag och Andreas hade en kul kamp. Synd bara att jag blev för långt efter i början, resonerade Anders och var både nöjd och missnöjd. Upphämtningen var ett styrkebesked, men att enbart prenumerera på andraplatser på Gotland känns givetvis lite tröstlöst.
Hultman är som sagt en crossåkare av rang. Vi fick även skåda en crossprofil högst upp i juniorklassen. Rickard Sandberg, som varit skadad större delen av det här året, lyckades till sin egen häpnad bli totalsexa och främste junior i loppet. Damklassens resultatlista var också crossinfluerad. Årets svenska mästare i damcross, Sandra Adriansson, vann GGN för andra gången i karriären före Frida Östlund och Emmy Wallberg.