Jocke Ljunggren tog sin första seger i VM–sammanhang sedan 2008. Robert Kvarnström kom som skjuten ur en kanon redan på fredagens prolog. Och Albin Elowson överträffade sig själv när han tog en pallplats på söndagen. Det fanns mycket att glädja sig över i svenskväg när VM inleddes i Chile.

Jocke Ljunggren trivdes i Chile. Han vann lördagens tävling och var tvåa på söndagen.
Jocke Ljunggren trivdes i Chile. Han vann lördagens tävling och var tvåa på söndagen. FOTO: J.EDMUNDS/KTM IMAGES

Efter en hård batalj med Christophe Nambotin på lördagen kunde Jocke Ljunggren äntligen slå den regerande världsmästaren på fingrarna. Han vann 2013 års första VM–race i E3 med sex sekunder.

– Så jäkla gött. Jag tror inte att jag slagit honom sen nån JVM–tävling 07. Vi drog på bra båda två men sen kraschade han på sista enduroprovet och då kunde jag dra ifrån, sa Jocke till Race efteråt.

På söndagen fick den svenske Husabergsföraren se sig slagen av fransmannen med 18 sekunder efter ännu en hård fight dem emellan. Ljunggren och Nambotin delar ledningen i E3 efter den första helgens VM–tävlingar.

I juniorklassen visade Robert Kvarnström redan på fredagens prolog att han blir att räkna med i totalen. Han var snabbast där och tog sen en plats på podiet på lördagen när han blev trea, efter segrande Giacomo Redondi och Danny McCanney.

Söndagen började än bättre för Avestakillen, som var i ledning efter sex körda prov. Men sen tog det roliga slut för 22–åringen som inte hann väja för två rullande stenar som kom emot honom i en uppförsbacke. Framhjulet träffades och Kvarnström tappade en och en halv minut.

– Ren otur. Jag hade åkt avslappnat hela vägen och allt kändes jättebra, berättade en märkbart besviken Avestakille efteråt.

Kvarnström är sexa totalt efter första helgens tävlingar.

I ungdomsklassen imponerade Albin Elowson stort när han blev trea på söndagen. 17–åringens första pallplats i VM–sammanhang.

– Det går inte att beskriva. Fantastiskt. Jag åkte på säkerhet och var inte i närheten av att krascha och det lönade sig, sa Skövdekillen, som också är trea totalt, efteråt.

Läs fler kommentarer från svenskarna i Race nummer 3, som når prenumeranter på onsdag.