Något överraskande fanns inte Jamie McCanneys namn med när Husqvarna presenterade sitt VM–team i enduro för säsongen 2016. Nu ser vi ut att ha fått förklaringen – McCanney kommer nästa år att köra för Yamaha och italienska Miglio Team. Där får han med största sannolikhet sällskap av Mikael Persson i E1–klassen. Klart är också att Alex Salvini lämnar Honda för Beta. Och att Giacomo Redondi och Davide Soreca gör tvärtom – lämnar Beta för Honda.

I samband med att det blev officiellt att Andy Hölzt skulle ta över Husqvarnas VM–team i enduro från Thomas Gustavsson frågade vi österrikaren vilka förare som var klara att köra vidare 2016. Mathias Bellino och Jamie McCanney svarade han då.

Men McCanney hade tydligen inte bestämt sig. När teamet presenterades några veckor senare var det nämligen bara Danny som var kvar av de brittiska bröderna, tillsammans med Bellino, uppflyttade Josep Garcia och österrikiska crossföraren Pascal Rauchenecker.

Vi trodde kanske att KTM lyckats locka över juniorvärldsmästaren, men de tog istället in crossföraren Nathan Watson och amerikanen Taylor Robert bredvid Christophe Nambotin och Ivan Cervantes. Nu ser det istället ut att bli Yamaha.

Enduro21 skriver nämligen att Jamie McCanney 2016 kommer att köra för italienska Yamaha Team Miglio, som i år representerat japanernas återkomst till Enduro–VM. Där kommer han att styra en WR250F i E1–klassen och högst troligt är att han på en likadan hoj och i samma klass får sällskap av en svensk.

 

Mikael Persson ser ut att få göra McCanney sällskap hos Miglio. Foto: Kalle Lundstedt
Mikael Persson ser ut att få göra McCanney sällskap hos Miglio. Foto: Kalle Lundstedt

Micke Persson har haft kontakt med teamet under i stort sett hela VM–säsongen, och fick under ett par tävlingar också hjälp av Miglio. Nu ser det ut att bli kontrakt med Yamaha Europa och placering hos italienarna under nästa år, då årets Youth Cup 125cc–mästare alltså kommer hoppa direkt upp i seniorklass. Vi har dock inte sett något officiellt från varken Persson eller Yamaha ännu.

Vidare skriver Enduro21 att Cristobal Guerrero, som kört för Miglio i år, inte förnyat sitt kontrakt men kan komma att stanna för att köra E2–klassen på nya WR450F.

Det är också klart att Beta och Honda byter förare med varandra. Precis som Race kunde berätta i förra veckan lämnar nämligen 2013 års E2–världsmästare Alex Salvini Honda Red Moto för att nästa år köra i samma klass för Factory Beta.

 

Alex Salvini avslutade 2015 års VM–säsong med en seger i E2. Nästa år blir det samma klass men för Factory Beta istället för Honda Red Motor. Foto: Kalle Lundstedt
Alex Salvini avslutade 2015 års VM–säsong med en seger i E2. Nästa år blir det samma klass men för Factory Beta istället för Honda Red Motor. Foto: Kalle Lundstedt

Där får han sällskap av Johnny Aubert samt årets trea i Junior–klassen, Steve Holcombe, som dock båda två ser ut att starta i E3. Luis Correia blir kvar på det italienska märket men får en plats bredvid Deny Phillipaerts i Beta Boano istället, dit ansluter också Matteo Bresolin.

Klart är också att såväl Davide Soreca, Youth Cup 125 cc–mästare 2014, som Giacomo Redondi, tredubbelt silvermedaljör i Junior, tar steget från Beta för att istället ansluta Honda Red Moto.

En annan övergång som vi fortfarande väntar på ska bli officiell men som varit klar länge är att australiensaren Matthew Phillips, Juniorvärldsmästare 2013 och världsmästare som senior i E3 2014, lämnar KTM för CH Racing och Sherco. Samma team som Kevin Olsen ser ut att fortsätta styra för i Enduro–VM.

 

Matthew Phillips lämnar KTM efter två år och kommer nästa år styra en Sherco för CH Racing. Foto: Kalle Lundstedt
Matthew Phillips lämnar KTM efter två år och kommer nästa år styra en Sherco för CH Racing. Foto: Kalle Lundstedt