Den tredje VM-deltävlingen kördes i grekiska Kalambaka i helgen. Albin Elowson tog sig återigen upp på pallen när han var trea i Youth Cup på söndagen. Och de svenska juniorerna gjorde alla tre sina bästa insatser för året. 

Efter att ha tappat pallplatsen under lördagens allra sista prov revanscherade sig Albin Elowson på söndagen när han för tredje dagen den här säsongen plockade en pallplats.

– Men jag är inte helt nöjd med helgen ändå. Jag åker och spänner mig för mycket och hittar inte den rätta känslan, sa Elowson efteråt.

För teamkompisen Jesper Börjesson i Husqvarna blev det en poängmässigt bättre helg än senast i Portugal, när han blev sjua och sexa och plockade med sig 19 poäng.

Italienaren Davide Soreca, Yamaha, vann båda dagarna före landsmannen Nicolas Pellegrinelli. Soreca ökade därmed sitt avstånd i totalen och leder på 105 poäng, 29 före tvåan Jeremy Miroir och 33 före Pellegrinelli. Elowson är femma med 69 och Börjesson strax bakom som sjua med 58.

I Junior blev det en ny segrare efter att Danny McCanney, Beta, gått obesegrad genom de två första omgångarna när Giacomo Redondi, också Beta, tog en dubbelseger. McCanney och Loic Larrieu delade på resterande pallplatser.

För svenskarna i klassen blev det bästa tävlingen för säsongen för samtliga tre. Lars Löfgren, KTM, var jämn hela helgen och följde upp en åttondeplats på lördagen med att bli sjua dagen därpå. Teamkompisen Oliver Nelson låg tia inför sista provet på lördagen men kraschade och slutade trettonde. På söndagen låg han med runt femma–sexa hela dagen, tog till slut en sjätteplats och totalt 13 poäng under helgen.

– Lite överraskad att jag varit med så pass bra som jag faktiskt varit i helgen. Men det är förstås jättekul inför fortsättningen, sa Nelson.

Tommy Sjöström hamnade just utanför poängplats på lördagen men var betydligt bättre med som elva dagen därpå.

I seniorklasserna blev Christophe Nambotin för första gången besegrad när Eero Remes vann andra dagen. Remes som för övrigt var trea efter alla prov körda på lördagen men tvingades bryta på sista transporten tillbaka till depån. Nambotin vann i alla fall lördagen och leder fortsatt överlägset.

Alex Salvini missar troligen VM-tävlingarna i Finland och Sverige efter att han kraschade i ledning under söndagen och bröt nyckelbenet. Istället var det jagande Antoine Meo som kunde ta hem segern, detta efter att Pela Renet varit snabbast första dagen. De två rycker också ifrån i totalen.

Ivan Cervantes tog sin femte seger för året på lördagen men fick sedan se sig besegrad av teamkompisen Matt Phillips under söndagen, när australiern tog sin första seniorseger i ett GP. Cervantes fortfarande dock i klar ledning i klassen.

Fotnot: Mer om VM–tävlingen i Race nummer 6 som når prenumeranter på onsdag.