Oliver Nelson och Alessndro Battig bjöd på kvällens duell. Rikard Hansson på kvällens satsning. Men det var den gamle Anders Eriksson som drog ner de största applåderna. EM–deltävlingen i Skövde inleddes med en fartfylld och publikfriande prolog. 

• Årets tredje EM–deltävling inleddes ikväll med en VM–liknande prolog. En cirka 40 sekunder lång bana kördes en mot en över två varv, precis som på VM–seriens Supertest. Prologen, som ingår i morgondagens tävling som ett första specialprov, avgjordes alldeles intill depån utanför Arena Skövde.

 

Thomas Dubost.

 

• Fransmannen Thomas Dubost var totalsnabbast på 1:17.62 när han också vann klassen Junior E1. I samma klass slutade hemmaföraren John Salomonsson på tredje plats, dryga fyra sekunder bakom Dubost. Som fyra såg vi Marcus Göthenberg, som bestämde sig för start bara här om dagen och blir en joker till helgen.

• Hugo Blanjoue var totaltvåa, en ynka hundradel efter sin landsman. Blanjoue toppar klassen Junior E2/3 efter två deltävlingar och var nu närmast före Albin Elowson, som hade den totalt fjärde bästa tiden för kvällen. Också Anton Sandstedt slog sig in i toppen av klassen som femma och hade också den totalt åttonde bästa tiden.

 

Albin Elowson.

 

• Kvällens hetaste duell stod Alessandro Battig och Oliver Nelson för i klassen Över 250 4-takt. Till slut var Nelson dryga sekunder före när han också noterades för den totalt tredje snabbaste tiden för kvällen. Nelson var därmed bäste svensk. I samma klass gick Rikard Hansson ”all in” över stockarna på första rakan, men lyckades inte helt och gick omkull.

 

Alessandro Battig VS. Oliver Nelson.

 

• I kubikklassen under, 250 4-takt, såg vi dubbelt svenskt i toppen denna första av tre EM–dagar – Robert Kvarnström var snabbast, närmast före Robert Friberg. I 2-taktsklasserna såg vi italienske veteranen Maurizio Micheluz vinna 250 2-takt, med bara fem startande förare, och holländaren Lucas Dolfing ta hem Över 250 2-takt, där vi fick se Pontus Vestling som tvåa.

 

Robert Kvarnström.

 

• Marcus Adielsson inledde kvällen genom att köra hem Junior U21, 125–klassen, men det var den sista svenska klassegern som drog ner mest jubel från den hyfsat stora publiken. Anders Eriksson gjorde som bekant comeback i internationella sammanhang när han kom till start i Senior–klassen (tidigare Veteran). Och Eriksson uppfyllde förväntningarna genom att ta en i sammanhanget ganska överlägsen seger, när han var över 1,5 sekunder före tvåan.

 

Marcus Adielsson.

 

• Sista klassen ut för dagen var Women, där Emelie Karlssons start var den på förhand kanske mest intressanta. Men förberedelserna hade inte varit de bästa för Karlsson – Yamaha–föraren hade nämligen inte fått tag på någon Yamaha, som hon styr till vardags i Australien, utan fick nöja sig med en 350 KTM. På den kunde en nervös Karlsson i alla fall sätta näst snabbaste tid bakom finskan Sanna Kärkkäinen. Som trea såg vi Amanda Elvin.

 

Emelie Karlsson.

 

• I morgon inleds EM–tävlingen på riktigt med första start klockan 09.00. Varvet erbjuder tre specialprov och körs tre gånger. All information, samt program, hittas på enduroemskovde.se.

Fotnot: Fulla resultat från kvällen finns här.