Fjolårets endurovärldsmästare i E2, fransmannen Antoine Meo, var den odiskutabla publikfavoriten vid helgens Valence International. I väntan på VM-starten i Sydamerika i nästa månad tog Antoine chansen att skaffa sig lite tävlingspuls i cross.
Inhoppet blev hur festligt som helst. Fansen hyllade hemmasonen. Speciellt som han åkte en KTM EXC 125 – med lyse och allt!

Antoine Meo
Ett tillfälligt inhopp i cross betydde att Antoine Meo fick åka både 125 och tvåtakt. Meo blev stor publikfavorit i Valence. Foto: JONTY EDMUNDS, KTM-IMAGES

– När jag frågade KTM om det var okej om jag accepterade inbjudan var de inte särskilt förtjusta i tanken att jag skulle kämpa om en pallplats på en 250 fyrtakt och skaderisken det i så fall kunde medföra. Så här är jag – på en enduro tvåtakt, förklarade 28-åringen glatt för crossreportern Alex Hodgkinson.
– Men 125:an är så rolig att köra att det kvittar vilket. Om de någonsin väljer att återinföra en VM-titel för tvåtaktare, utan åldersgräns, kommer jag tillbaka till crossen, skrattade han.
Det var schweizaren Arnaud Tonus som totalvann MX2-klassen i Valence, närmast följd av Valentin Teillet, Frankrike, och Jake Nicholls, Storbritannien, men Antoine Meo hängde med bra. Meo kommer från närbelägna Digne. Publiken gav sin lokala hjälte ett enormt stöd. Han vann även mycket respekt hos sina yngre konkurreneter. ”Det är ofattbart hur mycket han kan kräma ur en 125:a” menade många imponerat.
Meo stormade fram redan på tidsträningen och noterades för sjätte bästa tid i MX2. Därefter blev han sexa respektive nia i de två första heaten innan han drog sig ur superfinalen i ett tidigt stadium.
– I enduro kör vi inte i de här höga hastigheterna under så långa perioder. Jag visste att jag skulle bli trött på slutet av dagen.
Den populäre fransmannen var VM-åkare i motocross tills han inför 2008 års säsong erbjöds plats i Husqvarnas VM-team i enduro. Han fann sig snabbt tillätta i sin nya disciplin och var femma i E2-klassen redan under debutsäsongen. Utvecklingen har sedan fortsatt spikrakt uppåt. Han har etablerat sig som en av VM-seriens största stjärnor med två raka VM-titlar – E1 2010 och E2 2011.
28-åringen har till i år blivit värvad av KTM. Fairoli-teamet har placerat honom i E1 på en 250 EXC-F tillsammans med finländaren Eero Remes. Enduro-VM startar helgen 24-25 mars i Talca i Chile.