I morgon drar VM–säsongen i enduro igång. Agadir i Marocko hälsar välkomna till den första av årets åtta tävlingar. Fyra svenskar finns på plats – Micke Persson hoppar direkt från guldet i Youth Cup till E1, trots sin ringa ålder på 21. Kevin Olsen och Oliver Nelson kör vidare i Junior. Och i samma klass hittas Albin Elowson, som är tillbaka i VM efter fjolårets skadebekymmer.
– Jag har varit på plats sedan i lördags och allt känns bra, säger Elowson som inte kört VM–tävling sedan i maj förra året.

Maxxis FIM EnduroGP World Championship är det nya namnet på VM–serien i enduro. EnduroGP är också en nytillkommen klass, en totalsammanställning oberoende av vilken seniorklass föraren kör. Många tror dock att detta bara är ett steg på vägen mot en riktig ”kungaklass”, där E2 helt enkelt kommer byta namn till EnduroGP, E3 kommer tas bort medan E1 kommer bli likt MX2 i motocross–VM.

Men 2016 finns alltså inte mindre än sju klasser för promotorn ABC Communications och FIM att dela ut guldmedaljer i – E1, E2, E3, EnduroGP, Junior, Youth Cup 125cc och Dam.
Samtliga utom Dam–klassen kör som vanligt alla deltävlingar och i morgon är det dags för premiären, när VM-serien för första gången besöker Marocko och Agadir.

Fredagens inledande prolog körs på stranden, men mycket mer sand än så verkar det inte bli.

– Nej, det är i princip bara supertestet som är sand. Underlaget på specialproven är typ dammpulver, med mycket lös sten, säger Albin Elowson som var på plats i Agadir redan i lördags men inte kunde börja gå prov förrän i går eftermiddag.
– De har infört en ny regel som säger att specialproven ska vara klara senast onsdag, och att vi inte får börja gå proven förrän då. Jag vet faktiskt inte riktigt varför den kommit till nu, men jag gissar att det är för att alla ska ha samma förutsättningar att gå proven, fortsätter Elowson som istället fick turista i några dagar.

 

Albin Elowson senaste VM–tävling var Portugal i maj förra året. Men nu är den dubbla Youth Cup–medaljören tillbaka i hetluften.
Albin Elowson senaste VM–tävling var Portugal i maj förra året. Men nu är den dubbla Youth Cup–medaljören tillbaka i hetluften.

 

Banan körs tre varv och varje varv består av tre stycken specialprov, inga direkt svårigheter berättar Albin på telefon innan han måste skynda iväg till anmälningen.

– Ett lite kuperat enduroprov, ett slätt crossprov och ett kort extremprov som inte är något speciellt. Det ser bra ut och jag är laddad, avslutar svensken som är supportförare åt Rockstar Energy Husqvarna Factory EnduroGP Team.

Förutom Albin Elowson finns ytterligare två svenskar på plats i Marocko för att köra Junior–klassen. Oliver Nelson styr sin fabriks–TM och Kevin Olsen sin Sherco 300 tvåtakt för CH Racing. Dessutom Micke Persson, som gör sin första VM–tävling som fabriksförare för Yamaha i E1–klassen.

Totalt finns 39 förare anmälda i seniorklasserna, 16 i E1, 12 i E2 och 11 i E3. Vidare kommer 21 förare till start i Junior, och 8 i Youth Cup. Efter Marocko följer tävling nästa helg i Portugal, därefter Grekland den 21–22 maj, Finland den 11–12 juni, Enköping den 18–19 juni, Spanien den 2–3 juli, Italien den 16–17 juli och finalen som vanligt i Frankrike den 10–11 september.

 

Micke Persson är enda svensk till start i seniorklasserna när VM inleds i morgon.
Micke Persson är enda svensk till start i seniorklasserna när VM inleds i morgon.